Afbeelding
Foto PR

Doetinchemse puzzel

DOETINCHEM - De Historische Vereniging Deutekom heeft acht herkenbare foto’s van Doetinchem en omgeving in samenwerking met Qlant imagobouwers samengebracht in een unieke puzzel van 1.000 stukjes.

De afmeting van de puzzel is ca. 68 x 48 cm. Bij de puzzel ontvangt u een inlegvel met informatie over de gefotografeerde objecten. Onder andere zijn opgenomen de Catharinakerk, welke gebouwd is rond 1200 en nadien geteisterd is door diverse branden. In 1945 werd het door het bombardement geheel vernield en opnieuw herbouwd. Ook de kapel “Predikt het evangelie”, welke in 1880-1881 door ds. Van Dijk op de restanten van de oude stadswal gebouwd is, ontbreekt niet. Dit was de eerste uitbreiding van de Stad Doetinchem buiten het historische stadscentrum.
Het getoonde deel van de gevangenis De Kruisberg stamt uit 1899. Het is gebouwd op gronden van het voormalige klooster Sion. De Velsmolen is gebouwd aan de Varsseveldseweg in het buitengebied van Doetinchem. Na de restauratie in 1979-1980 is de molen omgedoopt naar Benninkmolen naar zijn vroegere bewoners. In 1853 werd reeds melding gemaakt van Ruimzicht als boerenlandhuis. In 1868 kocht ds. Van Dijk het die er een internaat in vestigde. De theekoepel was gebouwd voor de oudste bewoners (“internen” genoemd) van Ruimzicht om zich in rust te kunnen voorbereiden op het eindexamen.
Op de veemarkt werd sinds 1832 vee verhandeld. Door een veeziekte in de jaren 90 kwam hier een eind aan. De keuvelende boertjes herinneren ons hier aan. De Oude IJsselbrug heeft in diverse bouwstijlen de jaren door, de Oude IJssel gekruist. De huidige brug dateert van na WO II na het opblazen van de brug op 10 mei 1940.
Natuurlijk mocht ook Kasteel Slangenburg niet ontbreken. Het kasteel heeft diverse eigenaren gehad. De laatste particuliere eigenaar was de familie Passman. In 1946 werd het verbeurd verklaard en werd daardoor eigendom van de Nederlandse Staat. Tegenwoordig is het in gebruik als gastenhuis.

De vastgestelde verkoopprijs van deze unieke puzzel bedraagt € 19,95 en is te koop bij Sigarenmagazijn Dimmendaal aan de Terborgseweg. Voor meer informatie of het bestellen van de puzzel kan er contact worden opgenomen met Emmy Huls, e-mail: ha.huls@hetnet.nl