Ronald Peters met Sint en Piet. Foto: PR

Ronald Peters met Sint en Piet. Foto: PR

Carlo Stevering

Aankomst Sint tot in detail voorbereid


Deel van het programma op het Marktplein

DOETINCHEM – Sinterklaas, Ozosnel en zo’n honderdvijftig roetveegpieten komen op zaterdag 12 november naar Doetinchem. Van heinde en ver zullen opa’s, oma’s, vaders en moeders met kinderen hem begroeten, waarschijnlijk niet wetende dat de aankomst van de goedheilig man in Doetinchem al maandenlang enthousiast en secuur wordt voorbereid.

Door Josée Gruwel

Ronald Peters, directeur van Festival Feestartikelen uit Doetinchem, is een spil in de organisatie van de aankomst van de Sint. "Zo'n twaalf jaar geleden bedachten we vanuit de Ondernemersvereniging Doetinchem de formule die we nog steeds hanteren. Het was destijds een gewaagde stap, maar die stap is super uitgevallen. Na enkele jaren kregen we al de Gouden Pepernoot. Daarmee was Doetinchem landelijk dat jaar de stad met de beste Sint-aankomst. Graafschap College, BinnenstadsBedrijf Doetinchem, kindermuziektheater Warboel en Festival Feestartikelen zijn de vier partijen die de aankomst tot een onovertroffen feest maken. Ze werken bij het project hecht samen. De magische kracht erachter blijkt enthousiasme, maar zeker ook zorgvuldigheid, oog voor detail, het serieus nemen van verantwoordelijkheden.”
Studenten rode draad
Dat laatste geldt ook voor de studenten van het Graafschap College. Volgens Jos Tiemessen van het BinnenstadsBedrijf Doetinchem zijn zij de rode draad in het project. "Ze zetten zich op allerlei gebieden in. Het interessante voor hen is dat ze in praktijk brengen wat ze op school in theorie leren. Als student word je van deze manier van ervaring opdoen alleen maar blij. En voor ons is dit hybride leren de basis van onze samenwerking.”
Toby Klaassen - trainee manager Zorg, Welzijn en Sport en projectleider bij het Graafschap College - vertelt hoe het gebeuren rond de aankomst van de Sint vanaf augustus wekelijks aan de orde komt op zo'n negen opleidingen binnen de school. "Zo hebben we bijvoorbeeld regiegroepen samengesteld bij de opleiding Pedagogisch Werk en Onderwijs die studenten van andere opleidingen, zoals Pedagogisch werk en Onderwijs, Schoonheidsverzorging, Brood en Banket, Maatschappelijke Zorg, Sport en Bewegen, Verpleegkundige en Verzorging IG, aansturen. Elke regiegroep heeft als opdracht om taken uit te werken en die bij de aankomst uit de voeren. Dat vraagt om denk- en uitzoekwerk, maar ook om goed overleg.”
Netwerkavond
Klaassen: "De studenten worden echt ‘aan gezet' bij de netwerkbijeenkomst. Dit jaar was die op 13 oktober. Daar vertelden alle medewerkers aan de studenten hun verhaal, zoals de leverancier van de koets, de onderwatersportvereniging, de schipper van de boot, de kapitein van de pakjesboot. De groepen stelden zich aan hen voor en samen ging elke medewerker met de betreffende groep in gesprek. Dan zie je dat het voor de studenten vanaf dat moment echt serieus wordt. Want dan worden de eerste plannen gemaakt voor onder andere de catering, de horeca, het transport, de podiumopbouw, het maken van de ballonnenbogen, verkeer- en veiligheid, verzorging van de Sint en de honderdvijftig roetpieten die het Graafschap College levert. Uiteindelijk werkt elke groep een eigen draaiboek uit. Al die draaiboeken samen zijn de onderdelen die uiteindelijk werken als een geoliede machine.”
Programma op de Bleek
Om 13.30 uur maakt DJ Piet de sfeer op de Bleek, waar de Sint zijn eerste stappen op Doetinchemse bodem zal zetten. Tiemessen: "Een tip aan de toeschouwers: kom op tijd en denk eraan dat de fietsbrug tussen bakkerij Kaspers en de Bleek maar één rijstrook heeft.”
Om 14.00 uur komt Sinterklaas per boot aan. Burgemeester Mark Boumans heet hem, zijn schimmel Ozosnel en de pieten welkom. Daarna maakt Sint, onder muzikale begeleiding van Kust na Arbeid uit Ulft, een rijtoer op Ozosnel door het centrum. De burgemeester en de kinderburgemeester gaan per koets.
Programma op het Marktplein en de stad
Om 14.50 uur zingt Warboel enkele sinterklaasliedjes op het Marktplein (bij het stadhuis), waarna om 15.00 uur de Sint aankomt en Warboel, in samenwerking met studenten van het Graafschap College en Citydance, een theaterspektakel verzorgen.
Aansluitend zijn de pieten tot het donker wordt in de winkelstraten en vermaken ze jong en oud met allerlei activiteiten. Tiemessen: "Doordat we naar het Marktplein trekken, waar de markt overigens gewoon doorgaat want die is aan de andere kant van het stadhuis, blijven de terrassen in het centrum ongewijzigd. Dus na afloop lekker warme chocolademelk drinken met slagroom!”
Goed doel
In de stad worden die zaterdag pakketjes met speculaas verkocht, gebakken door studenten van het Graafschap College. De opbrengst ervan gaat naar Stichting Kinderhulp, voor kinderen en jongeren tot 21 jaar die opgroeien in armoede. Klaassen: "In twee pakketjes zit een gouden wikkel. Deze kunnen ingeruild worden voor twee vrijkaartjes voor een sinterklaasvoorstelling van Warboel in Amphion.”
Vak voor minder validen
De organisatie is blij met het Marktplein. Tiemessen: "We ontgroeiden het Simonsplein. Na de beperkingen van corona wilden we én de ondernemers tegemoetkomen én het publiek, waarvan ook de kinderen nu alles bij het stadhuis goed kunnen volgen door het verhoogde podium. Maar er is niet alleen meer zicht, er is ook meer ruimte. Daarnaast hebben we nu ook een vak voor minder validen. Om de veiligheid te garanderen zijn de omliggende straten afgezet.” Peters: "We hebben alles goed in de grip. Alleen: als het maar niet regent!”