Studenten Sven Plant (links) en Loek Berkhuizen bij 'hun' maandverbandautomaat. Foto Roel Kleinpenning

Studenten Sven Plant (links) en Loek Berkhuizen bij 'hun' maandverbandautomaat. Foto Roel Kleinpenning

Tamponautomaat door 'Stoer onderwijs'

Doetinchem - Vorige week woensdag werd op het Graafschap College een presentatie gegeven van twee tampon- en maandverbandautomaten. Deze zijn door studenten zelf gemaakt en worden daadwerkelijk in gebruik genomen.

Door Hans Hissink

Het Graafschap College heeft subsidies binnengehaald om op haar locaties aandacht te besteden aan het thema 'Gezonde relaties en seksualiteit'; een stimuleringsregeling van De Gezonde School. “Er is gekeken hoe we de studenten van de opleiding Mechatronica in aanraking kunnen laten komen met dat onderwerp en ze tegelijkertijd in hun kracht kunnen zetten. Zij houden van bouwen en van daaruit zijn we verder gaan denken. Het idee ontstond om hen een maandverband- en tamponautomaat te laten maken. Acht techniek studenten kozen voor deze opdracht," legt coördinator Corrie Pijnenburg uit.

Mooie gesprekken
Voordat met de bouw van de automaat begonnen werd, hebben de studenten onderzoek gedaan. “Zij zijn naar het Kruidvat geweest om te kijken welke menstruatieproducten er zijn en waren helemaal verbaasd over de keuze in soorten en maten." Vervolgens zijn ze met vier vrouwelijke studenten van de richting Zorg in gesprek gegaan. Wat moet er in de automaat, waarom grote en kleine tampons, waarom moet er een tampon én maandverband in, hoe moet de automaat eruitzien, waar moet nog meer rekening mee gehouden worden. Daardoor ontstonden hele mooie gesprekken over de menstruatieperiode en alles wat daarbij hoort,” legt Corrie Pijnenburg uit. “Een onderwerp dat aanvankelijk voor hen allemaal erg ongemakkelijk was om samen te bespreken, maar het groeide uit tot een mooie uitwisseling met een mengeling van intimiteit en professionaliteit waarvan ik denk dat dit zeker doorwerkt in hun toekomst”.

Maatschappelijk belang
De motivatie voor de studenten was dat zij iets gingen maken dat maatschappelijk relevant is en zij kwamen erachter dat menstruatieproducten toch wel heel erg duur zijn en dus niet altijd voor iedereen goed te betalen in deze tijd. Zij hebben met hun machine echt het gevoel gekregen aan het begin te staan van iets dat wel eens toekomst kan krijgen. Want de automaten worden ook daadwerkelijk in gebruik genomen en zijn bedoeld voor studenten die financieel gezien moeite hebben om deze producten te kopen en daarom niet naar school komen in die periode.”

“Het vraagt ook wel iets van het onderwijs,” vertelt Maarten Jacobs, opleidingsmanager bij de richting Mechatronica. “Wij zijn bezig met een nieuw onderwijsconcept, dat heet ‘Stoer onderwijs’. De student heeft daarbij de eigen regie over wat hij of zij uitvoert tijdens de opleiding. Je maakt dan niet allemaal dezelfde opdracht, maar je kunt ook een afslag nemen naar in dit geval het realiseren van een maandverbandautomaat. Traditionele paden loslaten en nieuwe dingen gaan doen.”

Studenten Sven Plant, Loek Berkhuizen en Rick Bramel begonnen, met nog een aantal studenten, vorig jaar september met de eerste plannen. “We dachten in het begin dat we wel tijd over zouden houden, maar dat viel tegen. Het was een strijd,” bekent Sven. “We zijn begonnen met het opstellen van een programma van eisen na een gesprek met studenten van de richting Zorg. Zij weten wat er nodig is. Daarna zijn we gaan schetsen en bouwen,” vertelt Loek. “Met de software in de automaat heeft Rick zich beziggehouden. “De combinatie tussen alle verbindingen, de passcanner en het schermpje waren een grote uitdaging.”

De automaten worden op locaties van het Graafschap College geplaatst waar de meeste vrouwelijke studenten zijn. Corrie Pijnenburg heeft wel een wens voor de toekomst. "Ik zou willen dat op ieder damestoilet een maandverbandautomaat komt.” "Het zou mooi zijn als dit soort initiatieven vaker vermengd worden met het techniekonderwijs,” vult Maarten Jacobs aan. De conclusie van dit project was een hele mooie. "De studenten hebben veel meer geleerd dan alleen het stukje techniek van de automaat."