Vervolgcursus bijen houden

WEHL - Bijen houden kan veel plezier opleveren. De bijen moeten heel kalm worden behandeld Dat betekent dat imkers populair gezegd 'een beetje zen zijn'. 

Naast het produceren van honing zijn bijen essentieel voor de productie van allerlei groenten- en fruitsoorten. Zonder bijen is er minder groenten of fruit of zijn groenten of fruit van een veel slechtere kwaliteit. Daarom zijn imkers van groot belang voor deze teelten. Bijen houden is een interessante hobby, waarbij men dicht bij de natuur staat.De imkersverenigign Wehl e.o. start een vervolgcursus voor iedereen die al eens een startcursus bijenhouden heeft gevolgd. U maakt het hele “bijenjaar” mee, een jaar dat anders verloopt dan onze kalender die in januari start. Het jaar van de bij begint in augustus. Men beleeft de winterzit van de bijen. Bijen slapen niet in de winter, maar houden elkaar aangenaam warm, hoe hard het ook vriest en dat terwijl d ebij een koudbloedige insect is. Daarna gaat het jaar over in de opbouw van de kolonie in het voorjaar, wat uit kan monden in het fenomenale zwermen van de bijen in de maand mei. Dit zwermen probeert een imker te voorkomen omdat het een flink verlies aan bijen kan geven naast overlast voor de buurt. Vervolgens komt de honingoogst. Een normaal bijenvolk kan 20 tot 30 kg honing opleveren. Die honing is te verkopen, waardoor de kosten van de hobby met de opbrengst hiervan gedekt kunnen worden. Bijen houden is dus een hobby die niets kost of zelfs wat oplevert. In de vervolgcursus worden verschillende, zogenaamde 'bedrijfsmethoden' besproken. Ook wordt er dieper ingegaan op wat men ziet als men de bijenkast benadert en de deksel eraf haalt. Wat ziet men in de raat, op welke manier zijn volken te vermeerderen, of juist in te krimpen. Tevens wordt er dieper op drachtplanten ingegaan dan bij de startercursus. De imkersvereniging Wehl biedt u een vervolgcursus aan. De kosten van de cursus bedragen 175 euro. Daarvoor krijgt men 9 theorielessen en 5 praktijklessen. De praktijklessen lopen van december tot en met juni. De lessen zijn op maandagavond, op 1 praktijkles na die op zaterdag gegeven wordt in verband met het vroege invallen van de duisternis. 1 praktijkles is op een woensdagavond. De cursus start op 28 november 2022. Voor wie thuis geen plaats heeft om bijen te houden, beschikt de vereniging over een bijenweide, waar men volken kan plaatsen. Cursisten krijgen 2 jaar ondersteuning met behulp van een cursus app, waar vragen gesteld kunnen worden wanneer men even niet weet hoe er gehandeld moet worden.
Wie interesse heeft kan contact opnemen met het secretariaat: renne_marjolijn@hotmail.com of een kijkje nemen op de website:


imkersverenigingwehl.nl