Frodo Jansen van DHC, aan de rand van het recent gerealiseerde waterveld van de Doetinchemse hockeyclub. (Foto: Roel Kleinpenning)

Frodo Jansen van DHC, aan de rand van het recent gerealiseerde waterveld van de Doetinchemse hockeyclub. (Foto: Roel Kleinpenning) 

foto Roel Kleinpenning

Nieuwe preses wil aanjagen, stimuleren

DOETINCHEM - Frodo Jansen is als nieuwe voorzitter van de Doetinchemse hockeyclub DHC ambitieus. Het goede behouden en andere zaken waar mogelijk verbeteren, luidt samengevat het credo. Hij zet zich voor de club in omdat hij het iedereen gunt deel uit te maken van een leuke vereniging.

Door Remko Alberink

In de gezellige kantine van de club op Sportpark Zuid in Doetinchem zet hij zijn plannen uiteen en schetst hij de hockeyplannen voor de toekomst. "Een van de speerpunten is om meer mensen bij de club te betrekken. Veelal zie je steeds hetzelfde groepje mensen als er iets gedaan moet worden."

De kantine is daarop een uitzondering, stelt Jansen die zelf bij de trimmersgroep hockeyt en tot zijn transfer naar de functie van voorzitter binnen het bestuur als penningmeester fungeerde. "We hebben de kantinediensten verdeeld onder de teams, die zorgen dan voor de bezetting van de verschillende shifts. Dat gaat heel leuk en heel goed. Als een team dienst heeft, maken ze het vaak extra leuk in de kantine."

Maar er zijn zoveel meer taken bij de vereniging van ruim 630 leden. "We zijn een familieclub met veel breedtesport. Onze club is van iedereen. Toen er een vacature van voorzitter kwam, wilde ik dat wel omdat ik veel ideeën en plannen heb."

HC wil een inclusieve vereniging zijn, stelt Jansen. "We hebben twee G-teams, teams voor hockeyers met een beperking. Door een gebrek aan trainers voor die groep hebben we nu zelfs een wachtlijst voor G-hockey. Ook zijn we bezig met het onderzoeken of E-hockey iets kan zijn. Dat is hockey voor mensen in een electrische rolstoel. Daar momt wel wat bij kijken als boarding bijvoorbeeld, maar we ambiëren om zo inclusief mogelijk te zijn."

Bewegen
Want bewegen is belangrijk. "Ik gun iedereen zijn of haar beweging. dat hoeft niet per se bij de hockeyclub te zijn, dat kan ook bij de voetbalclub."

Jansen ziet echter dat de vrijetijdsbesteding bij onder meer de seniorenhockeyers verandert. "Zelf ben ik piloot en heb ik te maken met wisselende diensten. De trimgroep speelt wekelijks op woensdagavond en zondagmorgen. Daar kan ik niet altijd bij zijn. Er wordt nu ook een 7 tegen 7 competitie opgezet op vrijdagavond. Daar doe ik graag aan mee. Door die vele mogelijkheden lukt het me altijd wel bij een van die drie groepen mee te doen in de week. Daarom zijn we ook bezig met flexibele lidmaatschappen."  

Er zijn ook andere uitdagingen, legt de nieuwe preses uit. "We willen met de club bijvoorbeeld graag verduurzamen, maar worden daarbij geremd. Er kunnen bij ons zonnepanelen op het dak, maar de opbrengst kan niet gedeeld worden door de verschillende partijen die op hetzelfde net zitten. Dat vind ik raar."

Waterveld
Hij zegt het terwijl buiten de jeugdteams hun wedstrijden afwerken. "Dat is een tweede waterveld dat nog niet zo lang geleden is aangelegd. Dat oude veld was echt aan vervanging toe", spreekt Jansen al wijzend over het mooie sportpark. "En de bouw van dit clubhuis hebben we ook zelf geïnitieerd. Dat hebben we de laatste vijf jaar voor elkaar gebokst."

Het zijn de ingrediënten van de familieclub die DHC, opgericht in 1938, graag wil zijn. "Qua ambities heeft de trainer van ons herenteam gezegd dat hij graag naar de tweede klasse wil. Nu speelt het team vierde klasse, dus ze zullen dan twee keer moeten promoveren."

Jansen komt enthousiast en doordacht over, in elke zin is de liefde voor de Doetinchemse hockeyclub voelbaar. Maar een gevaar is er ook. "Dat ik te veel dingen zelf wil doen", zo spreekt hij lachend. "Daarnaast zie je ook de tendens dat er steeds individueler gesport wordt. Maar een vereniging is geen sportschool. Hier betaal je contributie, en dat is een bijdrage. Daarnaast wordt er ook van onze leden ook participatie gevraagd."

Acht jaar was hij penningmeester, nu is hij voor drie jaar tot voorzitter van de Doetinchemse hockeyclub gekozen. "In die drie jaar hoop ik dat ons derde veld, een zandveld, ook te kunnen veranderen in een waterveld. Het hockey op zo'n veld is namelijk een heel ander spelletje."