Hannah de Vos Beckers is solist in het fagotconcert van Mozart.
Hannah de Vos Beckers is solist in het fagotconcert van Mozart. Foto PR

Divertimento begeleidt fagottiste in muziek van Mozart

DOETINCHEM - Kamerorkest Divertimento geeft op zaterdag 12 november een concert in de Stadswal in Doetinchem. Het orkest treedt op met Hannah de Vos Beckers, die laat horen hoe mooi Mozart op fagot klinkt. Ook zingen twee orkestleden duetten uit opera’s van deze componist. Het concert begint om 14.30 uur en de entree is 12,50 euro.

Het kamerorkest onder leiding van Jacinta Molijn is verheugd om fagottiste Hannah de Vos Beckers te mogen begeleiden. De fagot is een instrument dat niet zo vaak te horen is in soloconcerten, maar Wolfgang Amadeus Mozart schreef er een zeer geliefd concert voor. Hannah brengt hieruit het tweede deel, Andante. Ze zegt hierover: “In dit prachtige, zangerige deel is te horen wat een groot bereik de fagot heeft en wat er op dit instrument mogelijk is. De fagot wordt vaak gezien als een wat humoristisch instrument, maar in deze muziek hoor je de lyrische kant ervan.”
Ze koos als 14-jarig meisje voor het instrument, toen ze ook al blokfluit speelde. “Ik wilde graag in een orkest spelen en dat kon met de fagot. Ik begon met conservatorium maar stopte daar al snel, om me te kunnen wijden aan het werken met kinderen.” Dat doet Hannah nog steeds, want ze is schoolleider van Aventurijn, een vernieuwende school in Loenen (Gld.) die ze samen met haar man oprichtte.
Haar fagot lag zo’n 25 jaar in de kast, tot een jaar of tien geleden. “Toen heb ik alsnog het conservatorium afgerond, op mijn 56e. Nu ben ik eerste fagottist in het Hineni Symfonieorkest, waarmee we naast klassiek ook joodse werken spelen. Ook speel ik in blazersensemble Midwinds en geef ik fagotles.”
De andere solisten van deze concertmiddag komen uit de eigen gelederen van Divertimento. Marieke Berends speelt mee op viool maar zingt ook. Samen met Basil Wilbrenninck (fagottist bij het orkest) brengt zij twee populaire duetten van Mozart ten gehore, uit de opera’s Die Zauberflöte en Don Giovanni. Daarnaast klinken er sfeervolle, toegankelijke werken van onder meer Fauré, Beethoven en Joplin, om te eindigen met een paar feestelijke uitsmijters.
Kamerorkest Divertimento bestaat al ruim 40 jaar en speelt muziek uit alle genres van de klassieke muziek. In het orkest, dat op maandagavond repeteert, is momenteel volop plaats voor nieuwe leden, zowel bij de strijkers als de blazers. Wie komt luisteren naar dit concert zou zomaar eens geïnspireerd kunnen raken om mee te gaan spelen in dit gezellige maar ook muzikaal ambitieuze orkest.

Meer informatie is te vinden op:


divertimento-doetinchem.nl