v.l.n.r. Elin groep 5, Suze groep 8, Karin Kruitwagen van basisschool BS IJzevoorde en Reinate Bruinslot van Buitenwijzer. Foto: Roel Kleinpenning

v.l.n.r. Elin groep 5, Suze groep 8, Karin Kruitwagen van basisschool BS IJzevoorde en Reinate Bruinslot van Buitenwijzer. Foto: Roel Kleinpenning

foto Roel Kleinpenning

Bewezen dat buitenlessen er toe doen

IJZEVOORDE - Als eerste school uit de regio heeft basisschool IJzevoorde vorige week het BuitenWijzer-certificaat uitgereikt gekregen. BuitenWijzer staat voor basislessen als rekenen en taal die buiten gegeven worden. Het zijn lesactiviteiten met beweging. “Buiten lesgeven is niet alleen leuk, het doet er ook toe. Dat is wetenschappelijk bewezen”, vertelt Karin Kruitwagen, schoolleider basisschool IJzevoorde.

Door Carla van der Meer

“BuitenWijzer is een cursus die we met ons team gedaan hebben”, zegt Kruitwagen. “We hebben de lessen aangereikt gekregen en uitgevoerd met Reinate Bruins Slot van Buitenonderwijs Nederland. Met haar hebben we ook samen lessen gemaakt. We hebben haar benaderd omdat deze school in een prachtige omgeving staat. Heel geschikt voor buitenlessen, vonden we. Ouders kiezen vanwege de omgeving speciaal voor deze school. Niet alle leerlingen komen uit IJzevoorde, we hebben ook leerlingen uit Doetinchem." 

Cognitief beter presteren
"Dit is een uniek plekje", vertelt Kruitwagen. "Ik woon al heel lang in Doetinchem, maar deze school kende ik eigenlijk niet tot ik hier twee jaar geleden kwam werken.” Het dagelijks geven van buitenlessen voegt wat toe aan de reken- en taallessen. "Door meer beweging kunnen leerlingen cognitief beter presteren”, laat Kruitwagen weten. "Een open natuurlijk speelterrein nodigt uit tot spelen en daardoor werkt het werkgeheugen beter en leren de leerlingen beter. We schrappen de rekenles uit de methode en we doen deze alleen buiten.” "Bij de buitenlessen wordt gekeken naar het doel van de les”, legt Jos Teunis, teamleider basisschool IJzevoorde uit. "Als het bijvoorbeeld bij een rekenles gaat om de lengtematen opmeten dan leggen we verschillende kaartjes verspreid op het speelveld. Een kaartje met 0,2 meter is hetzelfde als eentje met 20 centimeter. De leerlingen moeten de kaartjes zoeken die bij elkaar horen. Bij dictee hangen kaartjes met woorden aan de boom. De leerlingen kijken naar de kaartjes en lopen terug om het woord op te schrijven. Hierbij gaat het om het inprenten van woorden.” "BuitenWijzer is geen leuk trucje om de school op de kaart te zetten”, vertelt Kruitwagen. "Het is heel doelmatig. Uit onderzoek blijkt dat kinderen minder gestrest zijn als ze groen zien. Sportief bewegen zorgt voor meer taakgerichtheid bij lezen. Behendigheid geeft meer ruimtelijk inzicht en met zelf ontdekken hebben ze meer betrokkenheid en beklijft de lesstof beter. Frisse lucht draagt bij aan de gezondheid. Daarom is het ook fijn om buiten te zijn. We zitten hier in een gezonde omgeving met een heel groot plein. Daar willen we gebruik van maken. We proberen altijd alle lesthema's te koppelen aan buitenactiviteiten." De reguliere les uit de methode gaat op dat moment niet door, maar wordt ongezet naar een les buiten. "Het zijn werkvormen”, legt Kruitwagen uit. "De inhoud van de les is hetzelfde, maar die zetten we om in een andere vorm. De buitenles is dus gewoon lestijd. De kinderen zien dit als een natuurlijk proces. Ze vinden het leuk om te doen. Bij alle lessen zit een spelelement in de didactiek. Ze zijn veel meer betrokken en leren meer samenwerken. Ze zitten sociaal-emotioneel beter in hun vel en ze onthouden beter. We hebben hier de luxe van veel natuur om ons heen, maar in principe zou je de buitenlessen op elke school kunnen geven, ook in de stad op een klein schoolplein. Het is maar net hoe je het wegzet. Je moet het gewoon doen en er voor gaan met je team.”
Meer informatie via:


www.buitenonderwijs.nl/buitenwijzer