Ganderavond met Aggie Daniëls over Kasteel Wisch en haar bewoners

DOETINCHEM - Op maandag 21 november 2022 organiseert de Oudheidkundige Vereniging Gander een Ganderavond in de grote zaal van zalencentrum Het Onland Rekhemseweg 175 Doetinchem. Op deze avond zal mevrouw Aggie Daniëls uit Terborg een lezing verzorgen over kasteel Wisch en haar bewoners.

Geschiedenis mondeling doorgegeven
De mondeling doorgegeven geschiedenis van kasteel Wisch is de rode draad in de lezing van Aggie Daniëls. De schrijfster sprak niet alleen met de huidige bewoners en hun familie maar ook met allerlei mensen die rond het kasteel een rol speelden, zoals de tuinman, de aannemer, de rentmeester en het kamermeisje.

Brieven geven beeld
Aggie Daniëls zocht en vond veel interessants in de archieven. Het leven en de opvattingen van de bewoners van kasteel Wisch komen in de lezing aan bod aan de hand van een twintigtal brieven die Aggie Daniëls in het Gelders archief vond. Deze brieven gaan over het alledaagse leven, het beheren van een landgoed, over reizen en projecten in het buitenland, over de jacht en zelfs over het betalen van belasting.

Schaatsen op de gracht
De familie Van Schuylenburch heeft generaties lang veel betekend voor Terborg. De familieleden bekleedden functies in de gemeenteraad, waren heemraad, stelden stukken grond beschikbaar voor de stoomtram, het zwembad en een school. Ze bouwden huizen en lieten de inwoners van Terborg schaatsen op de grachten rondom het kasteel.

De avond begint om 19.30 uur. Leden hebben gratis toegang, niet leden betalen twee euro.