Gewoonhout is een schakel in een keten van partners en toeleveranciers. Foto: PR

Gewoonhout is een schakel in een keten van partners en toeleveranciers. Foto: PR

MARNIX KLOOSTER FOTOMX.NL

Stikstofuitspraak geen bedreiging voor Gewoonhout

WEHL - De recente uitspraak van de Raad van State over de bouwvrijstelling stikstof heeft vooral bij de kleinere traditionele bouwers voor onzekerheid gezorgd. Voor Gewoonhout is die uitspraak een uitdaging en geen bedreiging. Op dit moment zijn in de regio diverse projecten gereed of in uitvoering in Winterswijk, Didam, Groenlo en Zelhem.

Door Bert Vinkenborg

Dat Gewoonhout geen gewoon bedrijf is wordt duidelijk zichtbaar als je er via de A18 voorbijrijdt. Op het A18 Bedrijvenpark in Wehl staat een architectonisch bijzonder gebouw met een opvallende houten gevel en een intrigerende naam waarvan een deel schuin is geschreven. De nadruk ligt kennelijk op wonen. De vraag is wat daar zo bijzonder aan is. We vragen het aan Hans Smit, directievoorzitter van Koopmans Bouwgroep waar Gewoonhout deel van uitmaakt. Koopmans heeft vestigingen in Enschede, Deventer, Almere en sinds een jaar ook in Wehl. Op 1 november 2021 vond de oplevering van het pand plaats en op 1 februari 2022 startte de productie. Smit legt uit wat zijn bedrijf bijzonder maakt. “De Koopmans Bouwgroep bestaat al zo’n 80 jaar. Wij willen met Gewoonhout de toekomst ingaan met woningen die CO2 en Stikstof neutraal zijn. Dat betekent zo min mogelijk vervoer, een zo kort mogelijke tijd op de bouwplaats en stikstofvrij bouwen. We gaan zelfs nog een stap verder; ons personeel rijdt in elektrische auto’s naar de bouwplaats. Het resultaat is dat de stikstofuitstoot op de bouwplaats vrijwel nihil is. CO2 is bij ons geen ambitie maar realiteit. ”

Modulair en circulair
Het geheim van de gewoonhoutformule zit niet in het hout maar in de systematiek. Het hout dat door Gewoonhout wordt verwerkt bestaat namelijk uit LVL-materiaal. Dat zijn gelamineerde platen van Fins hout die in verschillende diktes worden aangeleverd. Finland staat bekend om de ecologisch verantwoorde wijze waarop daar bosbouw wordt bedreven. Op de plek waar vandaag een boom wordt gekapt vindt nieuwe aanplant plaats en staat over 30 jaar weer een nieuwe kaprijpe dennenboom. Het hout wordt in Finland verwerkt tot gelamineerde platen die in ladingen van 40 kubieke meter naar Weh komen. De kosten van het bouwen met hout zijn op dit moment, rekening houdend met de subsidie, ongeveer gelijk aan de kosten van conventionele bouw. De duurzaamheid is optimaal. De woningen zijn demontabel, de gebruikte materialen samen met de isolatie zorgen voor een energierekening van bijna nul. Een energierekening van €50,-- à €100,-- per maand is dan ook heel goed mogelijk met een woning van Gewoonhout.
Gewoonhout is een schakel in een keten van partners en toeleveranciers waarmee bij de uitvoering van projecten wordt samengewerkt. Dat begint bij de fabrikant van de LVL platen in Finland via de softwareleverancier tot aan de installateur in de eindfase van de bouw. Een belangrijke schakel voor Gewoonhout is de bewerker die ervoor zorgt dat alle gewenste delen optimaal uit een plaat worden gefreesd met een minimaal verlies aan restmateriaal. De overige bewerkingen vinden in Wehl plaats waar de delen worden geassembleerd tot modules. Die modules zijn kant en klaar en kunnen als een soort Lego stenen worden samengevoegd tot bijna alles. De kleinste toepassing is sinds kort een starterswoning, maar ook een gezinswoning en een appartement is mogelijk; de mogelijkheden zijn bijna a onbegrensd. Smit verwacht dat over een kleine tie jaar hele wijken worden gebouwd met het Gewoonhout concept. Als bijzonderheid noemt Smit dat alleen de heipalen van beton zijn maar dat de vloeren uit, zeer dik, LVL-plaat bestaan. Bij een Gewoonhout huis is er bijna geen beton meer op de bouwplaats. Dat het Gewoonhout concept ook in Brussel waardering ondervindt blijkt uit de EU-subsidie die aan Gewoonhout en zijn partners is toegekend. Volgens Smit "Een bedrag met zes nullen.”
Net als veel andere bedrijven zoekt Gewoonhout medewerkers. Op dit moment kan men nog 15 productiemedewerkers gebruiken. De scholing vindt in eigen huis plaats en de belangrijkste vereisten zijn handig en technisch inzicht. Een blik binnen het bedrijf laat zien dat het hier prettig werken is. Over de positie van Gewoonhout in de markt is Smit kort en bondig: "Wij zijn in de markt van circulaire en modulaire woningbouw de Tesla van de toekomst.”