Wethouder financiën Henk Bulten neemt de pijnlijke fout uit eerste versie van de begroting zijn verantwoordelijkheid. Foto: PR

Wethouder financiën Henk Bulten neemt de pijnlijke fout uit eerste versie van de begroting zijn verantwoordelijkheid. Foto: PR 

Foto: PR

Begroting Doetinchem goedgekeurd

DOETINCHEM - Tijdens een marathonzitting wordt op donderdag 10 november de begroting 2023 aan de raad voorgelegd. Amendementen en moties lagen al op voorhand klaar om wijziging in het raadsvoorstel aan te brengen of als discussiepunt. Na een marathonzitting van ruim zeven uur wordt de begroting goedgekeurd met alleen de stemmen van de SP en het FvD tegen.

Door Bert Vinkenborg

In zijn algemene beschouwing en daarna in de debatten gebruikt Jeroen Berends (CDA) enige malen hel begrip 'Minder ik, meer wij' daarbij doelend op de solidariteit die in de huidige moeilijke tijden van de gemeenschap wordt gevraagd. Maarten op de Weegh (PvdA) gaat meer dan tweeduizend jaar terug in de geschiedenis als hij enkele keren de Romeinse senator Cato citeert. Het komt erop neer dat als je maar vaak genoeg hetzelfde thema herhaalt het een keer moet lukken. Hoewel er op onderdelen door de meeste sprekers wel wat op of aan gemerkt wordt is de toonzetting in de debatten opvallend mild. Niet verwonderlijk voor een coalitie die gedragen wordt door vijf partijen met samen zestien zetels.

Lambert van Meieren (FvD) noemt deze begroting "Een door de coalitie dichtgetimmerd stuk”. Over de ambitie om naar 70.000 inwoners te groeien in 2036 meent hij dat we gelukkig moeten zijn als we authentiek blijven en minder hard groeien. Volgens hem wordt in deze begroting veel geld uitgetrokken voor ‘stadse fratsen' en heeft de gemeente lak aan bewoners en boeren in het buitengebied. Het laatste wordt door wethouder Rens Steintjes in zijn antwoord aan de hand van voorbeelden met klem tegengesproken.

Langer gratis parkeren
Van de amendementen en moties blijven er na de debatten maar een handvol over. Het amendement ingediend door het CDA en medeondertekend door vier andere partijen waarin gevraagd wordt de proef om het eerste half uur van het parkeren op de Varkensweide en in de Amphion gratis te laten zijn in 2023 voort te zetten wordt aangenomen. Dit ter ondersteuning van de middenstand in de binnenstad. Een door de SP ingediend amendement voor het ophogen van de inkomensgrens van het wettelijk sociaal minimum van 120% naar 130% haalt het niet en wordt verworpen. Een opvallende motie van de PvdA vraagt om een distributiepunt buiten de binnenstad vanaf waar goederen bestemd voor ontvangers in het centrum door middel van emissievrij vervoer verder worden getransporteerd. Deze motie wordt aangenomen.

Tweede Coffeeshop
Een onderwerp dat al langere tijd in de lucht hing door lopende juridische procedures is een tweede Coffeeshop. Burgemeester Mark Boumans is portefeuillehouder openbare orde en veiligheid in het college. Hij zegt toe dat voor de zomer van 2023 een tweede coffeeshop geopend mag worden.

In zijn slotwoord neemt wethouder financiën Henk Bulten de pijnlijke fout die in de eerste versie van de begroting is geslopen voor zijn verantwoordelijkheid en zegt dat hij er een paar hele slechte nachten en dagen door heeft gehad. Ondanks het verschil van ettelijke miljoenen ligt er een begroting met onder de streep een positief resultaat op tafel.