Pauline Redlich zette met haar show Zeikwijf in (Mantel)zorgland de Doetinchemse mantelzorgers in het zonnetje. Foto: Lobke Besselink

Pauline Redlich zette met haar show Zeikwijf in (Mantel)zorgland de Doetinchemse mantelzorgers in het zonnetje. Foto: Lobke Besselink

Foto: Lobke Besselink

Mantelzorgers zijn onbetaalbaar



DOETINCHEM – Vorige week zijn de Doetinchemse mantelzorgers in het zonnetje gezet door de Mantelzorgcentrale, onderdeel van Buurtplein. Ter ere van de Dag van de Mantelzorg op 10 november konden zij kiezen uit diverse activiteiten op drie verschillende dagen; voor elk wat wils. Als dank voor het intensieve verzorgen van hun (chronisch) zieke, beperkte of gehandicapte dierbaren.

“Er was keuze uit een high tea, high wine, diner, cocktail workshop en de theatershow Zeikwijf in (Mantel)zorgland,” licht Ilja Bomers -coördinator van de mantelzorgcentrale- toe tijdens haar welkomstwoord in het theater op 8 november. “We hebben activiteiten voor verschillende leeftijds- en interessegroepen, in de hoop zoveel mogelijk mensen te bereiken.”

“Mantelzorgers zijn onbetaalbaar,” benadrukt wethouder Patrick Moors, die in de zaal zit en door Bomers wordt aangekondigd. En ook: “We willen onze mantelzorgers graag bedanken en dit is jullie van harte gegund.”

Mantelzorgmoeder, mediator en theatermaakster Pauline Redlich neemt vervolgens het stokje over en speelt twee keer op één dag haar theatershow Zeikwijf in (Mantel)zorgland, waarmee zij genomineerd is voor de Shakingtree Award 2022. Deze landelijke prijs van het Ministerie van Volksgezondheid, Wetenschap en Sport is speciaal voor ‘zorg-opschudders’, die op een innovatieve en positieve manier misstanden en ongelijkheid bespreken. Redlich, die bij de laatste drie zit, hoort vrijdagmiddag 18 november, tijdens de feestelijke bekendmaking in Den Haag, wie er gewonnen heeft.

Ook Redlich’s goede vriendin en collega Sabine Klein Gunnewiek kijkt met plezier en dankbaarheid terug op een geslaagde dag: “De show Zeikwijf bevat een soort masterclass-achtig gedeelte na de pauze, wat Pauline bij de open voorstellingen zelf doet. Maar als zorgorganisaties de voorstelling boeken voor een besloten voorstelling voor hun personeel (of in dit geval: Buurtplein voor de Doetinchemse mantelzorgers), dan maken Pauline en ik er een interactieve sessie van, samen met het publiek.

“Wat ontzettend herkenbaar allemaal,” reageren een zus en schoonzus als ze bij de Zeikwijf-shop aankomen en een T-shirt kopen. “Wat fijn dat we mochten meepraten tijdens de show,” bedankt een echtpaar Redlich na afloop.
“Interactie met het publiek is zó bijzonder,” vertelt Redlich enthousiast. “Zo was er een man, die vertelde dat hij en zijn vrouw elkaar altijd goed gesteund hebben. En als ze dat niet gedaan hadden, dat ze hier dan niet meer zouden zitten samen. Ik vond dat zo mooi en wilde graag voor ze applaudisseren. Toen ging de hele zaal meedoen. Ik zag aan die mensen dat ze geraakt waren. Dat maakt me blij en ik voel me erg dankbaar dat ik dit mag doen.”

Net voor de coronacrisis boekte Redlich de kleine zaal van het Amphion en pas op 24 juni 2022 beleefde zij de première van haar Zeikwijfshow. “Ik voelde heel erg de noodzaak om een voorstelling te maken, speciaal voor mantelzorgers, hun naasten en zorgverleners omdat ik zelf mantelzorgmoeder ben en zodoende andere mantelzorgers graag wil bemoedigen.”

De vele positieve reacties geven Redlich de moed om verder te gaan. Op 27 november staat zij in ’t Barghse Huus. Kaartjes hiervoor (en ook voor andere data) zijn te koop via www.zeikwijfinmantelzorgland.nl