Anneke Peerenboom  over de Amnesty schrijfactie: "Iedereen doet iets kleins en met elkaar doe je iets groots." Foto: Roel Kleinpenning

Anneke Peerenboom  over de Amnesty schrijfactie: "Iedereen doet iets kleins en met elkaar doe je iets groots." Foto: Roel Kleinpenning

foto Roel Kleinpenning

Schrijfactie voor rechten van de mens

DOETINCHEM - Er zijn wereldwijd veel mensen die onterecht vastzitten en bedreigd en gemarteld worden omdat ze opkomen voor hun rechten. Ieder jaar rond 10 december, de Internationale dag van de Rechten van de Mens, houdt Amnesty International de Write for Rights schrijfactie. Op zaterdag 3 december tussen 11.00 en 15.00 uur kan iedereen die dat wil in de Catharinakerk in Doetinchem brieven schrijven of een voorbeeldbrief ondertekenen om de situatie van deze mensen te verbeteren. 

Door Carla van der Meer

Ieder jaar kiest Amnesty International tien mensen uit voor de actie Write for Rights. Dit jaar is dat onder andere Zineb Redouane. Zij kwam vier jaar geleden om toen mensen in haar straat in het Franse Marseille demonstreerden. Ze kreeg een traangasgranaat van de politie in haar gezicht en overleed in het ziekenhuis. Tot nu toe is er nog niemand verantwoordelijk gehouden voor haar dood. Vahid Afkari demonstreerde in 2017 en 2018 vreedzaam tegen de politieke onderdrukking in Iran. Hij kreeg hiervoor 33 jaar gevangenisstraf en 74 zweepslagen. Hij werd gemarteld en zit in eenzame opsluiting. 

Het kost maar 5 minuten
“Zaterdag 3 december kunnen geïnteresseerden in de Catharinakerk voor de tien mensen die dit jaar uitgekozen zijn een brief schrijven, een voorbeeldbrief overschrijven of - als ze niet veel tijd hebben - een geprinte brief of petitie ondertekenen”, zegt Anneke Peerenboom, één van de organisatoren van deze actie. “Het kost maar 5 minuten, maar het kan het leven van anderen veranderen. Ik werd gevraagd voor een collecte voor Amnesty International, en dan zie je dat er ook nog andere dingen gebeuren, zoals Write for Rights. Het is de betrokkenheid, waarom ik dit doe. Je kunt je toch moeilijk voorstellen dat je in een land woont waar je niet over politiek mag praten, waar je niet voor je mening of voor je geaardheid als lbith-er uit mag komen of waar je vervolgd wordt om je geloof.”

Onder druk zetten
De brieven gaan via Amnesty International naar wereldleiders, presidenten, koningen en ministers, om ze zo onder druk te zetten om het onrecht dat mensen aangedaan wordt, recht te zetten. Door een aantal mensen uit te kiezen, maak je het persoonlijker. Ze hebben een gezicht en een naam. Van elk van de tien is er een korte beschrijving van wat deze mensen is overkomen.

Ondersteunen
De Write of Rights-actie is tegelijk met de boekenmarkt in de Catharinakerk. “Dit kan gecombineerd worden”, zegt Peerenboom. “Iedereen kan binnenlopen, aanmelden hoeft niet. Je helpt in ieder geval. Je ondersteunt deze mensen. Door het schrijven van jouw brief lever je een bijdrage aan een beter leven voor hen. Ook is het mogelijk om te laten weten dat je aan ze denkt door de mensen zelf een kaart te sturen. Die kaarten hebben we ook liggen. De brief gaat naar de autoriteiten en de kaart naar de mensen zelf. We hopen dat velen zich aangesproken voelen en mee willen helpen met de ondersteuning en zo een bijdrage willen leveren. Het kost 5 minuten maar je kunt er een mensenleven mee veranderen. Je verandert de toekomst van een ander. Het geeft iemand hoop. Met deze actie willen we laten zien dat je met heel weinig moeite iets kunt bereiken. Iedereen doet iets kleins en met elkaar doe je iets groots.”

Onrecht aanpakken
“Het schrijven van brieven heeft de situatie van veel mensen al verbeterd. Amnesty International dwingt met de postzakken vol brieven de machthebbers om het onrecht aan te pakken. Vaak helpt dit om mensen vrij te krijgen of te zorgen voor gerechtigheid of bescherming. Dat de actie succes heeft blijkt wel uit de poster met korte quotes van drie personen over hun vrijlating na het schrijven van brieven vorig jaar.” Meer informatie over eerdere successen van Write for Rights zijn te lezen op www.amnesty.nl/organiseren/successen. “In de Wingerd op de Huet in Doetinchem is er maandelijks een schrijfactie waarbij brieven geschreven worden", zegt Peerenboom. "Er zijn daar ook standaardbrieven die afgedrukt worden voor ondertekening.” Informatie over de maandelijkse acties en algemene informatie over Amnesty International is te vinden op de website:


www.amnesty.nl