Beeld uit tentoonstelling '1572, de geboorte van Nederland.' Foto: PR

Beeld uit tentoonstelling '1572, de geboorte van Nederland.' Foto: PR

Foto: PR

Tentoonstelling '1572 De geboorte van Nederland' in Stadsmuseum

DOETINCHEM - Vanaf 12 november is in het Stadsmuseum Doetinchem een nieuwe tentoonstelling te zien: '1572. De geboorte van Nederland toen & nu.'

1572. De geboorte van Nederland 
1572 wordt gezien als de ‘geboorte van Nederland’ en als keerpunt in De Tachtigjarige Oorlog. Dit wordt nu, 450 jaar later, landelijk op vele plekken en op verschillende wijze herdacht. Ook in de achterhoek, waar in vele gemeenten naast het landelijke verhaal juist het verhaal van De Tachtigjarige Oorlog in de achterhoek wordt verteld. "1572. De geboorte van Nederland' is een landelijk thema dat in heel Nederland kan rekenen op grote aandacht. Of dat nu middels televisie, radio of in diverse gemeenten in Nederland in de vorm van activiteiten is, of in de vorm van tentoonstellingen.

Het landelijke én regionale verhaal
Naast het landelijke verhaal over de 1572 laat de tentoonstelling ook het verhaal van de Achterhoek zien. Er is in deze periode ook veel gebeurd in de Achterhoek. Door middel van een reizende tentoonstelling, die in samenwerking is gemaakt met een aantal partners uit de regio, leest en ziet de bezoeker het verhaal over de Achterhoek uit die periode. Nadat de tentoonstelling in een aantal Achterhoekse gemeenten heeft gestaan is deze vanaf 12 november te zien in het Stadsmuseum. Aangevuld met objecten uit het depot van het museum en met historische objecten uit de Achterhoek stammende uit die periode.

De vier waarden Verbondenheid, Verdraagzaamheid, Verscheidenheid en Vrijheid worden gekoppeld aan De Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) èn aan Nederland anno nu. Deze vier waarden werden destijds op grote schaal geschonden, zoals altijd tijdens een oorlog. De tentoonstelling is samengesteld door kunsthistorica Maria Driessen en Kirsten Gerritsen, studente aan ArtEZ Hogeschool van de Kunsten, in opdracht van Esther Ruesen, directeur van het Stadsmuseum. De bedenkers van de tentoonstelling "1572” stellen deze vier waarden centraal in het conflict van ‘toen', aldus Ruesen. "In onze tijd, zien we dat de vier waarden weer onder vuur liggen. Er is een oorlog gaande in Oekraïne en in de samenleving staan we voor grote thema's. Alle reden om deze vier waarden centraal te stellen in dat gedeelte van de tentoonstelling dat over Nederland nú gaat."
Om invulling te geven aan het hedendaagse gedeelte zijn specifieke doelgroepen benaderd om op een creatieve manier te reageren op deze vier waarden. Dat zijn jongeren, ouderen, studenten van ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en vluchtelingen wonende in Doetinchem. Tot de laatste groep behoren ook de Oekraïners die in Doetinchem verblijven. De werken resulteren in een veelzijdige persoonlijke tentoonstelling met tekeningen, schilderijen, beelden en sculpturen, gedichten, foto's, video's, animatiewerk en nog veel meer. De tentoonstelling is te zien tot in ieder geval 30 december.