De winnaars van de Gelderse Kleiroze Marise den Bakker en Kevin Raayman van De Boetners. Foto: Henk van Raaij

De winnaars van de Gelderse Kleiroze Marise den Bakker en Kevin Raayman van De Boetners. Foto: Henk van Raaij

Een festival dat smaakt naar meer!

ULFT - De 9e editie van dialect muziekfestival Plat Gespöld is net geweest en er wordt nu alweer uitgekeken naar volgend jaar, want het was een muzikaal feest dat zeker om meer vraagt. Het presentatiedebuut van Laura van Kaam was heel fris en sprankelend en de optredens van Eva Sophie Barkhuysen, Timo van de Sande en Jesse Klein Entink toonden aan dat er veelzijdig jong talent in Achterhoek en Liemers te vinden is. Alle drie straalden zij, voor het eerst met een streektaalnummer, naast gevestigde namen als die van onder meer Jan Ottink en zijn band die de hoofdact vormden van de show.

De nieuwe presentatrice Laure van Kaam won in 2013 The Voice Kids en werkt hard aan een carrière als singer/songwriter. Zingen deed ze dit keer niet maar praten gaat haar ook goed af, zo bleek. Ze deed het in het Nederlands, want zoals voor zoveel jongeren geldt ook bij haar dat het Achterhoeks ‘de taal van opa en oma is’. “Soms schaam ik me wel een beetje dat ik tot de generatie behoor die de taal niet kan doorgeven”, zo zei ze.

Goede wijn behoeft geen krans, dat gold ook voor Paul Mulder, Henry Welling en de Boetners met Marise den Bakker, maar toch werden er complimenten en een prijs aan hen uitgereikt. Door de vakjury waren ze genomineerd voor de Gelderse Kleiroze, de prijs voor het haevegste streektaalnummer van seizoen 2021-2022.
Alle drie de kandidaten traden op met zowel het genomineerde lied als ook met andere eigen nummers. Nadat de stemmen van de vakjury en die van het publiek in de zaal bij elkaar opgeteld waren bleek het lied “Goa asteblieft niet weg”, gezongen door Kevin Raayman en Marise den Bakker, met een nipte meerderheid van de stemmen te hebben gewonnen. Juryvoorzitter Henk Muileman las het juryrapport voor en reikte de trofee uit.

Henry Welling werd net als in 2015 tweede (De Joop Zoetemelk van Plat Gespöld zoals hij het zelf noemde) met het nummer “Klein Zuske”, en Paul Mulder derde met “Eén hond, twee hönd”.

Met een mix van beginnende en ervaren artiesten, van rap en countryrock tot gevoelige ballads en melodieuze muziek heeft het publiek genoten van een mooi afwisselend programma. Nu dus op naar de 10e aflevering van Plat Gespöld, een ode aan de streektaalmuziek.

Het festival wordt georganiseerd door Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, DRU Industriepark en mede mogelijk gemaakt door Cultuur en Erfgoedpact Achterhoek.