Een deel van het Get A Grip team dat Navigate North Radio gaat maken. Op de voorgrond Jaap Pieterse (foto Roel Kleinpenning)
Een deel van het Get A Grip team dat Navigate North Radio gaat maken. Op de voorgrond Jaap Pieterse (foto Roel Kleinpenning) foto Roel Kleinpenning

Get A Grip gaat unieke radio maken

DOETINCHEM - Het Doetinchemse radiostation Get A Grip gaat een grote uitdaging aan. Acht dagen lang, van 20 tot en met 27 januari, gaan zij live radio uitzenden voor navigatie toertocht Navigate North. Het is de eerste keer dat een dergelijk evenement op de voet gevolgd wordt door een radiostation. "We willen als Get A Grip blijven groeien en hiermee laten zien dat we middenin de samenleving staan."

Door Hans Hissink

Get A Grip is een mediabedrijf waarin professionals met ruime journalistieke en radioervaring samen met jongeren en (jong) volwassenen radio maken. Navigate North is een avontuur waar de deelnemers via GPS coördinaten zo goed mogelijk navigeren naar eindpunt de Noordkaap. Samen gaan zij Navigate North Radio maken.

Uniek
"Het is uniek en de eerste keer dat een radiostation dagelijks live verslag doet van een dergelijk evenement. Voor ons wordt het een grote speeltuin," vertelt Jaap Pieterse, leermeester radiomaken bij Werkraat, waar Get A Grip onderdeel van uitmaakt. Werkraat biedt leerwerkplekken voor jongeren en (jong)volwassenen met een overbrugbare afstand tot onderwijs en arbeidsmarkt.

Via videoproductiebedrijf Spoel Media uit Gendringen, dat al verschillende edities betrokken is bij Navigate North, werd Jaap benaderd om met Get A Grip het avontuur live via radio te gaan volgen. "We zijn er al ruim een jaar mee bezig. Ik had toen wel gelijk een idee hoe we het konden gaan aanpakken."

Live
Acht dagen lang, van 07.00 uur tot 19.00 uur wordt Navigate North gevolgd. In de studio is er contact met de deelnemers. Bij een nieuwsfeit word er gelijk geschakeld met betreffende deelnemer en verslag gedaan over wat er aan de hand is. Via een voicebox kunnen verzoeknummers aangevraagd worden door deelnemers en familie van de deelnemers en er worden interviews gedaan met de organisatie en de deelnemers. Zomaar een greep uit de items die in de uitzendingen terugkomen. Ook hangen er twee schermen in de studio om live te zien waar ieder deelnemend team zich bevindt. Vijf DJ's, vaste krachten bij Werkraat, en zo'n 30 deelnemers die bij Werkraat een leerwerkplek hebben, gaan Navigate North Radio maken.

Eén van de DJ's is Paul Snelders. "We verheugen ons allemaal op de uitzendingen en het leeft echt binnen de groep. Organisatorisch heeft het veel impact waarbij we de deelnemers, de doelgroep binnen Get A Grip, niet moeten vergeten. Met een jingle pakket en commercials worden het professionele uitzendingen. We gaan iets op de kaart zetten dat meer luisteraars zal opleveren dan we gewend zijn. Mooie bijkomstigheid is dat Navigate North wil investeren in Get A Grip. Het kan bijdragen om de wens te vervullen die wij al heel lang hebben, het maken van visual radio."

Veel voorbereiding
DJ Jarino is ook acht dagen aaneengesloten in de weer voor Navigate North Radio. "Het vergt veel voorbereiding. We zijn doelgericht bezig waarbij de focus ligt op Navigate North. We hebben er allemaal superveel zin in en kijken er erg naar uit om gezamenlijk acht dagen lang achter elkaar radio te maken. Ik weet hoeveel stress er kan komen. Naast DJ speel ik dan ook een beetje de vliegende kiep. Ik spring bij waar ik nodig ben. Het zal allemaal niet foutloos gaan, maar daarvan kunnen we leren. We zien dit als een soort pilot voor volgend jaar wanneer we wederom Navigate North Radio gaan maken."

Uitdaging
"We maken nu dagelijks radio, inclusief content, voor Regio 8. Navigate North Radio is veel intensiever. Er doen 38 teams mee. Daar willen we dagelijks aandacht aan besteden," legt Jaap uit. "We kunnen de deelnemers binnen Get A Grip laten proeven wat radio maken is, waarbij zij niet de volledige verantwoordelijkheid krijgen. We willen als Get A Grip blijven groeien en hiermee laten zien dat we middenin de samenleving staan. Hier leren we van. Want het is wél de bedoeling dat we dit meerdere jaren gaan doen. Ik heb er een goed gevoel bij dat het een succes wordt."

Navigate North Radio is te beleven via de website van Navigate North én via de website van Get A Grip.

getagrip.fm