Na twee jaar eindelijk weer een nieuwjaarsreceptie van de gemeente Doetinchem. Foto: Roel Kleinpenning

Na twee jaar eindelijk weer een nieuwjaarsreceptie van de gemeente Doetinchem. Foto: Roel Kleinpenning

foto Roel Kleinpenning

Nieuwjaarsreceptie gemeente Doetinchem

DOETINCHEM – Na een onderbreking van twee jaar door de coronabeperkingen was er bij de nieuwjaarsreceptie van de gemeente in Amphion niet veel meer te merken van terughoudendheid. Het college met burgemeester Mark Boumans vooraan stond in de rij om handen te schudden en de paar honderd bezoekers maakten van de gelegenheid gebruik om oude kennissen een voorspoedig nieuwjaar te wensen en nieuwe banden aan te knopen.

Door Bert Vinkenborg

De hernieuwde kennismaking werd gevolgd door een toespraak van de burgemeester in de kleine zaal. Ervoor en erna opgeluisterd door een optreden van de Achterhoekse conferencier Frans Miggelbrink.

In zijn toespraak haalde Mark Boumans de highlights van 2022 nog een keer aan maar ook de schade die door corona is veroorzaakt, De samenleving toont haar veerkracht en is met een inhaalslag bezig. Corona was nauwelijks voorbij of de volgende crisis diende zich aan door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. De samenleving reageerde hier heel snel op; de opvang van vluchtelingen kwam al op gang voordat de gemeente in actie kon komen. In totaal zijn nu al 272 vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen en het is denkbaar dat het er in 2023 nog meer worden. De samenleving toont haar veerkracht door de snelheid en de manier waarop dit georganiseerd is en nog steeds wordt.

Een andere crisis speelt zich af op economisch gebied. De inflatie neemt ongekende vormen aan en dus stijgen de prijzen. Veel mensen komen daardoor in financiële problemen. De gemeente steekt naar hen de helpende hand uit om ervoor te zorgen dat ze niet in onoplosbare problemen komen. Ook voor ondernemers die in problemen zijn geraakt zijn er regelingen.

Het evenement dat, ondanks de corona lockdown, boven alles uitstak was The Passion. Vier miljoen kijkers volgden dit op televisie.

De veerkracht van de samenleving kwam onder meer tot uiting in de wijk Overstegen die in het afgelopen geplaagd werd door overlast, branden en vernielingen door groepen jongeren. Door een integrale aanpak in samenwerking met de wijkbewoners lukt het deze overlast terug te dringen.
In 2022 trad een nieuwe gemeenteraad aan. Veel nieuwe én oude raadsleden waren op de receptie aanwezig.

In 2036 wil de gemeente 70.000 inwoners binnen haar grenzen hebben. In 2022 kwamen er ruim 600 bij en het woningbouwprogramma ligt op schema. 2036 Is ook het jaar waarin Doetinchem het 800-jarig bestaan als stad wil vieren.
Het jaar 2022 was voor burgemeester Boumans zelf ook bijzonder. De gemeenteraad besloot in december hem voor te dragen voor een nieuwe periode van zes jaar. Net als de bloembollen in het Park of Dutch Dreams is hij na zijn eerste termijn geworteld in Doetinchem. De bijeenkomst in de kleine zaal van Amphion werd afgesloten met een film compilatie van de gebeurtenissen in het afgelopen jaar in de gemeente en een kort gesprek van Boumans met kinderburgemeester Sophie Wissing.