Saar haalde als ‘stofzuiger’ soms de onmogelijkste ballen van de grond. Foto: PR

Saar haalde als ‘stofzuiger’ soms de onmogelijkste ballen van de grond. Foto: PR 

Volleybalster Saar Meijer (14) met Oranje in Berlijn

DOETINCHEM - Zo speel je met Dames 2 van Orion in de promotieklasse tegen Rivo Rijssen en 18 dagen later luister je in Berlijn in het oranjeshirt naar het Wilhelmus voor je eerste interland tegen Portugal. 

Door Rob Lureman

De veertienjarige Saar Meijer uit Doetinchem is trots dat het gestelde doel bij de jeugd onder 17 is bereikt. Plaatsing voor de volgende kwalificatieronde (EKK2) in april en als dat goed afloopt het Europees Kampioenschap in juli. Waar dat plaatsvindt is nog onbekend.
Saar werd in Berlijn met de twaalf meiden van Pré Jeugd Oranje zesde en dat was voldoende voor een nieuw Europees avontuur, mits ze weer wordt geselecteerd. In de Duitse hoofdstad werd van 4 t/m 8 januari 2023 gespeeld met winst op Portugal en Engeland en verlies van Spanje, België en Duitsland. België werd groepswinnaar en had volgens Saar ook het sterkste team. Hoewel: "Op Papendal hebben we in de laatste week van december 2022 tegen deze meiden geoefend. We verloren, maar het krachtsverschil was minder groot. Nu maakten wij teveel kleine fouten. Je zag duidelijk dat zij als groep langer bij elkaar zijn en daardoor beter op elkaar zijn afgestemd.”

De ploeg van bondscoach Ivo Munter was bij elkaar in totaal vijfeneenhalve dag in Berlijn. De ploeg verbleef in het Olympisch en Paralympisch trainingscenter Kienbaum, het Papendal van Duitsland. Daar was ook het hotel. Voor historische uitstapjes naar Berlijn was geen tijd. "De dag stond helemaal volgepland, we hadden een heel strak schema. Om acht uur je bed uit, ontbijten, de video van je tegenstander bekijken, warming up, de wedstrijd, lunchen, verplicht rusten, trainen, avondeten, dan kijken naar de video van je volgende tegenstander en rond tienen naar bed.”

Saar roemt de sfeer in de groep. "Leuk en fanatiek! Er stond echt een team, vanaf dag één.” Dat ze er als aanvoerder soms een schepje bovenop moest doen, zegt haar niet zoveel. "Het geeft je kracht iemand te helpen die in een dipje zit, want winnen doen we samen.”
Het internationale spelersgezelschap was een prima basis om vrienden te maken. "Ik denk dat wij dat van alle teams het meeste deden.” Trots laat ze een gezamenlijke groepsfoto zien met de Engelse meiden. Spelen voor volle tribunes, veel voller dan in Doetinchem bij dames 2, kan ze aardig relativeren. "Dat zijn zoveel nationaliteiten bij elkaar. Het is leuk, maar niet belangrijk. Je bent bezig een goede wedstrijd neer te zetten. Daar doe je het voor.”

Na een paar dagen uitblazen mocht Saar zaterdag 14 januari, thuis weer aan de bak voor Rensa Family Orion met Dames 2 tegen Avior D3 uit Deventer.