Het traditionele sollicitatiegesprek wordt door de meeste werkgevers ook nu nog ingezet. Foto: Alan Cleaver/Wikimedia
Het traditionele sollicitatiegesprek wordt door de meeste werkgevers ook nu nog ingezet. Foto: Alan Cleaver/Wikimedia

Ondanks krapte gaan de meeste werkgevers voor het sollicitatiegesprek

'Open hiring' in Nederland nog niet massaal omarmd

NEDERLAND - Werkgevers blijken ondanks de krappe arbeidsmarkt niet massaal te kiezen voor het aantrekken van medewerkers zonder traditionele sollicitatieprocedure. Minder dan een kwart van de bedrijven in het land werft op alternatieve manieren nieuwe medewerkers, zo meldt het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) op basis van een enquête die gehouden werd onder 4500 werkgevers. Ruim driekwart van de werkgevers geeft bovendien aan die methode, het zogenoemde 'open hiring', niet geschikt te vinden voor hun bedrijf.

Bij open hiring stuur je als werkzoekende geen sollicitatiebrief en heb je geen sollicitatiegesprek. Je meldt je voor een vacature, je komt op een wachtlijst te staan bij een bedrijf en zodra je bovenaan staat, is de baan voor in principe voor jou. Niemand wordt uitgesloten en iedereen krijgt een kans. Het idee komt uit de Verenigde Staten. Sinds 2019 zijn er ook Nederlandse bedrijven die werken met open hiring, inmiddels vullen steeds meer bedrijven hun vacatures in met deze methode, maar het blijkt dus nog lang geen gemeengoed

Van de ondervraagde werkgevers geeft 6 procent aan op deze nieuwe manier personeel te werven. Het gebeurt vooral in sectoren waar bedrijven wat minder belang hechten aan diploma’s, zoals de horeca, techniek en transport en logistiek. Maar in vele andere bedrijfstakken is het wel belangrijk om over diploma’s te beschikken en soms is het zelfs verplicht. Zo zullen werkgevers in de zorg of het onderwijs, waar sprake is van personeelskrapte, toch niet snel overgaan tot open hiring. 78 procent van de werkgevers gaf aan niet aan wervingscampagnes zonder sollicitatiegesprekken te beginnen.

Volgens het UWV kan open hiring voordelen opleveren voor werkgevers, die zo gemakkelijker personeel vinden. Daarnaast geeft het mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt meer kans op betaald werk, stelt de instantie.