Klimaatburgemeester Caroline Smeets "ik ga minder spullen kopen." Foto: Roel Kleinpenning

Klimaatburgemeester Caroline Smeets "ik ga minder spullen kopen." Foto: Roel Kleinpenning

Minder en bewuster kopen

DOETINCHEM - In het vorige gesprek met klimaatburgemeester Caroline Smeets ging het over tips & tricks om het klimaat te helpen en geld te besparen. Na het knallend begin van het nieuwe naar heeft ze een paar zaken op haar lijst van goede en groene voornemens voor 2023 die ze graag wil delen.

Door Bert Vinkenborg

Caroline: “Eigenlijk ben ik niet zo van de goede voornemens aan het begin van het jaar, omdat je ook het hele jaar door gewoontes kunt veranderen. Toch heb ik twee groene voornemens. De eerste is veel minder spullen kopen. Vraag jezelf bij alles wat je koopt af of je het echt nodig hebt en als dat zo is of het dan tweedehands kan. Het tweede voornemen is minder de auto gebruiken. Voor kleine afstanden, eigenlijk alles binnen de stad, geen auto meer gebruiken, ook als het regent. Ik kwam erachter dat er meer in onze fietstassen past dan ik dacht. De impact van zowel spullen als gereden kilometers is groot zodat je met deze twee voornemens snel je voetafdruk kunt verkleinen “
Van welke nieuwjaarstraditie moeten we af? "Zelf heb ik er een hekel aan wanneer mij gezegd wordt dat ik iets moet dus ik zal ook niet zeggen wat anderen moeten. Maar als het gaat om tradities rondom de feestdagen dan wil ik wel graag iedereen bewust maken van onze gewoontes. Is het echt nodig om zoveel decembercadeaus te kopen? Gezellig bij elkaar zijn en waardering uiten kan ook zonder spullen als cadeau. Ook is vuurwerk afsteken een gewoonte die ter discussie staat. Het is op meerdere vlakken niet duurzaam. Het belast het milieu, onze (huis)dieren en vaak ook onze medemens.”
De prijzen voor energie op de wereldmarkt zijn weer aan het dalen al zal niet iedereen dat meteen in zijn portemonnee merken. Kunnen we de thermostaat binnenkort weer hoger zetten? "Ik kan natuurlijk niet in de toekomst kijken. Maar ik hoop dat mensen, nu ze eenmaal gemerkt hebben dat de thermostaat best iets lager kan, dit ook zullen blijven doen als de prijzen dalen. Het is namelijk gewoon goed voor het klimaat "
Helpen we de economie niet in het slop als we minder gaan kopen? "De economie zal volgens mij niet in het slop raken. Wel zal deze veranderen door ons koopgedrag en zich verplaatsen. Bepaalde sectoren zoals de detailhandel gaan het merken wanneer we minder spullen kopen, maar de refurbished- of tweedehandshandel zal een positieve verandering ervaren. Ook schat ik in, als ik naar onszelf kijk, dat het uitgavepatroon verandert naar belevingen en ervaringen. Naar het uit eten gaan, bioscoop, theater, festival etc. Het geld zal op een andere manier worden uitgegeven, met minder impact op het milieu.”