Brendan Gleeson en Colin Farrell in de film 'the banshees of inisherin'. Foto:Jonathan Hession.

Brendan Gleeson en Colin Farrell in de film 'the banshees of inisherin'. Foto:Jonathan Hession.

Jonathan Hession

Golden Globe winnaars in première bij Amphion

DOETINCHEM – Amphion Filmhuis beleeft met een bezoekersrecord in de eerste week van 2023 en het binnenslepen van een aantal Golden Globe winnaars een sterke start van het nieuwe filmjaar. De belangrijkste Golden Globe-winnaars The Banshees of Inisherin (met o.a. Colin Farrell) en The Fabelmans (van Steven Spielberg) verschijnen al in de eerste week van de Nederlandse release in het Doetinchemse filmhuis. Programmaleider Film John von der Linden: “We zijn het enige filmhuis in de regio die deze titels al direct vanaf de premièredatum mag draaien.”

Na een paar pittige coronajaren ziet het er weer rooskleurig uit voor het filmhuis. John blikt terug: “Eind 2019, begin 2020 braken we alle bezoekersrecords. We hadden net een nieuwe filmzaal geopend en de benen hingen bij filmhit De Beentjes van St. Hildegard letterlijk uit de zaal. En net op dat moment brak corona uit.” Twee jaar lang volgde lockdown op lockdown. En in de perioden dat de deuren wel open mochten, bleven bezoekers lange tijd voorzichtig. John: “Ja, dat was wel even spannend, de loop was er in die periode uit. In 2022 zagen we de bezoekersaantallen in de loop van het jaar gelukkig steeds verder toenemen. Afgelopen kerstvakantie was het weer ouderwets gezellig. De sfeer die bij een filmhuis hoort is eindelijk terug!”

Dankzij de terugkeer van de bezoekers, de extra filmzaal en de mogelijkheid om meerdere filmtitels per dag te draaien krijgt Amphion steeds vaker de kans om nieuwe films in Nederland direct uit te brengen. “Filmhuizen moeten vaak een week of zes wachten voor ze een nieuwe titel mogen draaien, die gaan normaal eerst naar de bioscopen of een kleine selectie van grote filmhuizen. Inmiddels worden wij met ons Achterhoekse filmhuis ook als een serieuze partij gezien en behoren we tot die groep.”

De bezoekers kunnen de komende maanden een programmering vol prijswinnaars verwachten. De Golden Globes zijn net uitgereikt en de prestigieuze Oscars komen eraan. De zwartkomische Disneyfilm The Banshees of Inisherin met onder meer Colin Farrell en Brendan Gleeson verschijnt op donderdag 26 januari. Vanaf 2 februari is Steven Spielbergs The Fabelmans te zien bij Amphion. Ook Golden Globe winnaar Everything Everywhere, All at Once komt vanaf zaterdag 11 februari naar het filmhuis.
Kijk voor het volledige programma en tickets op amphion.nl/film. Tip: bij een bezoek van een filmpremière op donderdagavond betaal je slechts acht euro in plaats van tien euro per filmticket.


amphion.nl