Niek Wesselink, Kevin Veldkamp, Louise Elferink (docent), Sebastian Giesen en enkele medewerkers van Jansen Metal Products B.V. uit Winterswijk. Foto: Henk van Raaij

Niek Wesselink, Kevin Veldkamp, Louise Elferink (docent), Sebastian Giesen en enkele medewerkers van Jansen Metal Products B.V. uit Winterswijk. Foto: Henk van Raaij

Henk van Raaij

Succesvolle samenwerking studenten Graafschap College en regionaal bedrijfsleven

ULFT - Op donderdag 19 januari presenteerden vierdejaars studenten van de opleiding Middenkader engineering, met de uitstroomprofielen werktuigbouwkunde en product engineering, projecten waar zij het afgelopen halfjaar aan hebben gewerkt. De 35 studenten werkten in groepen aan tien verschillende opdrachten van bedrijven uit de regio.

Mooie wisselwerking tussen onderwijs en het bedrijfsleven
“Wij zijn blij dat onze studenten deze waardevolle praktijkervaring kunnen opdoen”, zegt Louise Elferink, innovatiedocent bij het Graafschap College. “Ze werken gedurende 20 weken zelfstandig aan de door hun gekozen projecten uit de praktijk. Van het maken van een werkend prototype en het testen ervan tot de communicatie met de opdrachtgever. Uiteraard houden wij als docent wel een vinger aan de pols.”

Succesvolle samenwerking
“Het mooie is dat bedrijven de prototypes, die de studenten hebben ontworpen, ook in gebruik gaan nemen”, vervolgt Louise. “Zo hebben studenten ook echt eer van hun inspanningen en kun je wel spreken van een waardevolle samenwerking.” In het CIVON Innovatiecentrum toonden studenten dan ook trots de eindresultaten: een herontwerp van een luxe fietsstoel met extra opties voor mensen met een beperking; een tool om kunststof schuin af te snijden; een machine waarmee je nauwkeurig kunt boren in een kunststof product; een mallenwisselsysteem voor een 3D-snijmachine en een messenwisselsysteem voor een snijmachine.
Daarnaast ontwierpen ze een duurzaam en mechanisch logo, dat als blikvanger bovenop de oude watertoren van het DRU industriepark de vlag vervangt; een prototype voor een paal waarmee energie kan worden opgewerkt; een wachtruimte voor een bekapbox voor koeien en een opslag voor snijmallen van een 3D-buizenlaser.

Toekomst
De projecten zijn mede tot stand gekomen door bedrijven uit de regio, waaronder Jan Pape (Eefting Rensing en Tenten Solar), Eeftink Rensing, Jansen Metal Products, Safan Darley, Stichting Wonion, Wopa Constructiebedrijf, Van Raam en Hanskamp. “Wij danken hen voor de samenwerking en kijken uit naar een succesvolle voortzetting hiervan”, besluit Louise.