V.l.n.r: Hans van Weerd, Jo-Ann Gerritsen, Dies van Mil-Vogel en Dilly Helmink bij hun kunstwerken. Foto: Carla van der Meer

V.l.n.r: Hans van Weerd, Jo-Ann Gerritsen, Dies van Mil-Vogel en Dilly Helmink bij hun kunstwerken. Foto: Carla van der Meer

Carla van der Meer

Expositie recyclen en upcyclen

Doetinchem – De nieuwe expositie van De Kunstcipier bij Paviljoen De Kruisberg in Doetinchem heeft als thema recyclen en upcyclen. De expositie gaat op zondag 12 maart van start en loopt vier maanden. Iedere kunstenaar geeft zijn of haar eigen invulling aan de expositie. Dat maakt het heel divers. De meest uiteenlopende kunstwerken zijn gemaakt met verschillende technieken als schilderen, werken met textiel, design ontwerpen, epoxy, sieraden, siliconen en gerecyclede tassen. 

Door Carla van der Meer

De expositieruimte is verhuisd van de ruimte achter Buuls naar een grotere ruimte bij het Paviljoen, bij de ateliers waar ongeveer twaalf kunstenaars in de voormalige cellen van gevangenis De Kruisberg werken. “Het is leuk om elke keer met een ander thema aan de slag te gaan”, zegt Dies van Mil-Vogel. 

Vertellen over thema

“Twee kunstenaars hebben een thema voorgesteld, en daar zijn wij in meegegaan.” “In de gang bij de ateliers hangt alle kunst door elkaar”, vertelt Dilly Helmink. “In de expositieruimte is er een thema waar je iets over kunt vertellen. “Het is een fijn thema, want ik doe niet anders dan upcyclen”, laat Jo-Ann Gerritsen weten. “Het leukste is om van oude jassen en broeken in combinatie met andere stoffen iets nieuws te maken. Ook maak ik kunstwerken van stoffen. Wat ik maak heeft altijd met textiel te maken. Maar ik heb ook wel eens een jurk en een tasje van theezakjes gemaakt. Het gaat ook om de zorg voor het milieu en hier mee bezig te zijn. Ik wil dingen creëren. Vaak zie ik iets en dan denk ik: hoe zou dat in stof zijn`? Soms vallen drie of vier dingen samen en dan ga ik aan de slag.” Hans van Weert, van oorsprong bioloog, tekent en schildert. “Ik ben altijd al gefascineerd geweest door dieren. Maar ik schilder ook portretten en naakten. Hierbij gaat het mij niet alleen om de gelijkenis van een portret, maar ook om wat erachter zit, de persoonlijkheid van iemand. Wat er bij wijze van spreken achter het masker zit. Waar ik ook mee bezig ben is met upcycling van individuele portretten. Die doe ik naast en over elkaar op een groter doek. Zo gebruik ik meerdere werken die op zichzelf staan weer opnieuw voor een nieuw kunstwerk.” “De laatste tijd worden de werken die ik schilder steeds groter”, vertelt Dies. “Ik ben begonnen met kleine werken, maar de behoefte is er om steeds groter te gaan werken. Vaak op een paneel. Dat is ook upcycling. Een paneel is lekker glad om op te werken en je kunt het goed vasthouden. Ik maak vaak vrouwengezichten met veel kleur.”  “Ik schilder niet realistisch en gebruik vormen en kleuren”, legt Dilly uit. “Ik blijf net zolang met een schilderij bezig tot het zo is zoals ik in gedachten heb. Op het moment dat het klopt, is dat mijn beloning. Ook ben ik bezig met dessinontwerp. Dat is ook heel leuk om te doen. Ik gebruik delen van mijn schilderijen. Zo upcycle ik mijn schilderijen.” 

Ontdekkingsreis

“We vinden het belangrijk dat de expositie bekend wordt”, zegt Dilly. “De meeste kunstenaars zijn bij de ateliers aanwezig”, vertelt Hans. “Ik merk dat wanneer mensen met de kunstenaar praten, de kunst veel meer voor ze gaat leven. Het is een ontdekkingsreis voor de bezoeker om het verhaal achter de kunst te horen.” In de expositieruimte is ook een shop waar kunst te koop is. Maar het is ook mogelijk om kunst te kopen bij de ateliers van de kunstenaars. De Kunstcipier in het Paviljoen is elke tweede zondag van de maand open van 13.00 tot 17.00 uur. De Kunstcipier is te volgen op Facebook en Instagram.