Klimaatburgemeester Caroline Smeets. Foto: Roel Kleinpenning

Klimaatburgemeester Caroline Smeets. Foto: Roel Kleinpenning

Tips van de klimaatburgemeester

Blijven besparen op energie

DOETINCHEM - De energieprijzen dalen gelukkig weer en het koude weer laten we langzamerhand achter ons waardoor het nu een uitdaging wordt om energie te blijven besparen. Ook al was de portemonnee de afgelopen maanden de stimulans om energie te besparen, om de verwarming een graad lager te zetten en zuinig te doen met energie toch is het goed om hier mee door te blijven gaan. De verwarming zal straks vooruitkijkend op de lente en zomer geen kopzorgen geven. Toch is het goed om bewust te blijven van het energieverbruik en te blijven besparen waar dat kan. Niet alleen vanwege de kosten, ook vanwege het milieu. Hoe minder energie we verbruiken, hoe minder we nodig hebben, hoe beter voor het klimaat. Daarom nog een aantal energietips van klimaatburgemeester Caroline:

Tip 1
Houd het binnenklimaat van je huis fris door kort te luchten en alles tegen elkaar open te zetten. Onze Oosterburen hebben hier het mooie woord ‘Stoßluften’ voor bedacht. Door alles tegen elkaar open te zetten, krijg je in één keer een stoot frisse lucht binnen en voorkom je dat je warmte uit je huis verliest. Een kwartier tot maximaal een half uur is voldoende. Daarna kan alles weer fijn dicht.

Tip 2
Houd de deuren van koudere ruimtes dicht. Zo voorkom je dat daar onnodig warmte naartoe gaat en koude lucht je warmere ruimtes verkoelt. De slaapkamer- en logeerkamerdeur houden wij daarom bewust dicht zodat de warmte daar blijft waar we het willen.

Tip 3
Wanneer je een brievenbusklep in de voordeur hebt, overweeg om deze niet meer te gebruiken en dicht te maken. De klep is zo’n plek voor ongemerkt warmteverlies. In plaats van een brievenbusklep is een (tweedehands) brievenbus aan de buitenkant van het huis een goed alternatief.

Tip 4
Gebruik gordijnen. Gordijnen houden natuurlijk niet de kou buiten, want ze hangen in je huis, maar kunnen fungeren als een soort van buffer. Dichte gordijnen zorgen voor minder tocht en hierdoor voor een aangenamer gevoel in huis. Zorg ervoor dat de gordijnen niet voor de radiotoren hangen, maar er net boven.

Deze tips helpen straks ook in de zomer om de warmte dan juist buiten te laten en om niet of minder snel een airco in te schakelen.

Tekst: Bert Vinkenborg