Verkiezingsdebat Joram van Donk (l) laat Kees Telder (D66) aan het woord. Fot: Bert Vinkenborg

Verkiezingsdebat Joram van Donk (l) laat Kees Telder (D66) aan het woord. Fot: Bert Vinkenborg

Verkiezingsdebat in Amphion

DOETNHEM – In de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezing gingen lijsttrekkers en topkandidaten van 16 partijen die meedoen aan de provinciale verkiezing op donderdag 2 maart in Amphion met elkaar in debat. De avond was georganiseerd door streekomroep REGIO8 samen met de Achterhoek Ambassadeurs. De vraag was of de partijstandpunten over de vier onderwerpen: wonen en woningbouw, de toekomst van de agrarische sector, bereikbaarheid en mobiliteit, onderwijs en arbeidsmarkt tot veranderde inzichten bij het publiek zouden leiden.

Door Bert Vinkenborg

De standpunten moesten eerst kort en bondig voorgedragen worden bij co-host Joram van Donk van Achterhoek Ambassadeurs waarna in groepen van vier kandidaten onder leiding van REGIO8-host Domien Esselink door verschillende kandidaten over de vier onderwerpen gedebatteerd werd. De trend die al door de peilingen is aangegeven is dat het CDA en BBB tegenover elkaar staan over de toekomst van de agrarische sector en het platteland en strijden om zetels in de provinciale staten. Tijdens het debat in Amphion viel op dat het CDA meer in de richting van BBB beweegt. Of daarmee de opmars van deze Boeren en Beweging in de provincie gekeerd kan worden is een vraag die over anderhalve week door de kiezers beantwoord zal worden.

Stikstofbeleid mag niet doorslaan
Enkele opvallende standpunten. Recent kwam hobbyboer Erik met dertig scharrelvarkens in het nieuws. Hij moet stoppen omdat zijn bedrijfje ingeklemd ligt tussen de natuurgebieden Wooldse Veen en Bekendelle in Winterswijk. Het Wooldse Veen ligt deels in Duitsland waar de aangrenzende boerenbedrijven niet gehinderd worden door beperkingen. Peter Drent (gedeputeerde en lijsttrekker CDA) ontkent dat "Duitsland heeft wel degelijk een probleem. Recent nog sprak ik de staatssecretaris van de Duitse kant. Het is natuurlijk van de zotte als wij aan onze kant moeten sturen op emissies en de andere kant zegt dat het zo nog kan. We moeten leven, werken en eten. Het moet anders, maar niet doorslaan de andere kant op.” Hij kiest voor de gulden middenweg. Rik Loeters (BBB):" De landbouw is niet het probleem, maar deel van de oplossing. De veehouderij heeft in de afgelopen 30 jaar al 66 procent aan ammoniakreductie gedaan en dat kunnen ze nog voortzetten door technische innovatie. Voor ons is de vraag, waar halen wij over 10 jaar ons voedsel vandaan?” De standpunten van het CDA en BBB kwamen toch nog verrassend dicht bij elkaar.
Aan het eind van het debat kwam Antoinette Looman, heemraad van het Waterschap Rijn en IJssel voor het voetlicht een kort woord over het Waterschap om de belangstelling voor de waterschapsverkiezing, die ook op 15 maart plaats vindt, te promoten en de taak van het waterschap toe te lichten. Over de kwaliteit van de debatten en de prijs voor de beste debater oordeelde Elise Wessels (18 jaar), van de Scholengemeenschap Marianum in Lichtenvoorde. Zelf won zij een landelijke debatwedstrijd. Volgens jurylid Elise was het een nek aan nek race en zij kende daarom de eerste prijs toe aan twee debaters namelijk Rik Loeters (BBB) en Petra Ackermans (Lokale Partijen GLD). Het debat kan binnenkort integraal teruggekeken worden op de site van REGIO8


www.regio8.nl