Onderzoekster Kirsten Zimmerman vertelt bij de gevangeniscellen van de Kruisberg over de 46 mannen van het Rademakersbroek (Foto SDH)
Onderzoekster Kirsten Zimmerman vertelt bij de gevangeniscellen van de Kruisberg over de 46 mannen van het Rademakersbroek (Foto SDH)

Open Dag Stichting Doetinchem Herdenkt

DOETINCHEM - Stichting Doetinchem Herdenkt (SDH) staat zondag 12 maart stil bij het feit dat het precies vijf jaar geleden is opgericht. Vandaar dat er die dag tussen 13 en 17 uur talloze activiteiten zijn in de cellen van de voormalige gevangenisvleugel van de Kruisberg.

Onder meer is de documentaire 'Met het begin van de lente' te zien over de bombardementen op Doetinchem. Daarnaast zijn er enkele korte documentaires te aanschouwen, onder andere over de Brit Peter Thorne die in de Kruisberg door de Duitsers gevangen werd gehouden. Tevens zijn er vrijwilligers die over diverse onderwerpen vertellen. 

Dat doet onder meer onderzoekster Kirsten Zimmerman over de fusillade van 46 verzetsmensen uit de Kruisberg die op het Rademakersbroek bij Varsseveld werden gefusilleerd. Ook Jan Jacob de Groot is aanwezig. Hij vertelt over de verzetsgroep van zijn opa, die eveneens Jan Jacob heette. Hij was een van de 46 gefusilleerden. 

Tevens is de op zo authentiek mogelijke wijze ingerichte cel van de Doetinchemse verzetsvrouw Iet Gerritsen te zien. Ook wordt uitgelegd hoe de situatie was voor de honderden andere gevangenen van de Sicherheitsdienst die er tussen 5 september 1944 en 27 maart 1945 verbleven. Maar ook de situatie voor de 1300 NSB’ers en al dan niet foute Achterhoekers die er na de bevrijding opgesloten zaten, komt aan de orde. Daarnaast is er een expositie van oorlogsfoto’s van Jan Massink. 

Ook is er een expositie van de Duitse verdedigingswerken rond Doetinchem te zien, waaronder talloze luchtfoto’s. Tevens zullen SDH-vrijwilligers proberen vragen te beantwoorden. Dat kan bijvoorbeeld zijn over onteigende joodse woningen in de gemeente Doetinchem of over bombardementsslachtoffers. 

SDH is elke keer weer blij indien mensen foto’s, documenten of materialen uit de oorlogsperiode aanbieden. Ze dragen bij aan de lokale geschiedenis zodat de verhalen kunnen worden doorgegeven aan de volgende generaties. Dergelijke materialen zijn ook zondag welkom.


doetinchemherdenkt.nl