Wil van Kesteren (l) en rechts Marijke Rütten van de Dorpsraad Wehl. Foto: Roel Kleinpenning

Wil van Kesteren (l) en rechts Marijke Rütten van de Dorpsraad Wehl. Foto: Roel Kleinpenning

foto Roel Kleinpenning

Dorpsraad is er voor alle bewoners Wehl

DOETINCHEM - Stichting Dorpsraad Wehl houdt op 22 maart een inloopavond voor alle inwoners van Wehl en Nieuw-Wehl. Tijdens deze avond kunnen wensen en ideeën aangegeven worden om het wonen in de dorpen nog aangenamer te maken. 

Door Hans Hissink

Het dorpsplan van 2015 is toe aan een herziening omdat veel doelen en wensen die daar in staan, zijn gerealiseerd. Tijdens de inloopavond zijn er meerdere gesprekstafels waarbij bewoners wensen en ideeën kunnen uitspreken. Deze zullen de basis gaan vormen voor het ‘Dorpsplan 2.0' voor de periode 2023-2028. Dat plan zal in het teken staan van uiteenlopende thema's, waaronder verkeersveiligheid, duurzaamheid en wonen. Daarnaast zullen enkele actuele thema's worden toegelicht door ambtenaren van de gemeente Doetinchem, waaronder ontwikkelingen rondom het kerkplein en de toekomstige RegioExpres, een extra sneltrein tussen Arnhem en Doetinchem.

Belang
Wil van Kesteren zit sinds 2019 in de dorpsraad en legt uit wat deze stichting kan betekenen voor Wehl en Nieuw-Wehl. "We verdiepen ons bijvoorbeeld in plannen die de gemeente Doetinchem maakt en kijken wat daar het belang van is voor de mensen in Wehl en wat we eraan hebben. Een voorbeeld is de RegioExpres die door Wehl komt. Hierdoor zal de spoorwegovergang een aantal keren per dag vaker dicht zitten. Hebben wij daar wat aan als Wehlenaren? Eigenlijk helemaal niets. We zeggen uiteindelijk dat we het goed vinden, maar dat er dan wel een budget vrijgemaakt moet worden voor veiligere spoorwegovergangen in Wehl. Met name die aan de Doetinchemseweg dient te worden aangepakt. In Wehl-Zuid worden woningen gebouwd waar jonge gezinnen komen te wonen waarvan de kinderen naar school gaan in Wehl-Noord. Daardoor wordt het steeds drukker bij de spoorwegovergang.”

Het dorpsplan van 2015 is toe aan herziening omdat al veel doelen en wensen zijn gerealiseerd. "Destijds hebben we een thema ‘wonen en dorpsinrichting' opgenomen in het plan, maar ook verkeersveiligheid, sport en recreatie, publieke voorzieningen, sociale veiligheid. Is er bijvoorbeeld een onverlichte plek en mensen durven daar niet zo goed langs, dan wordt de vraag gesteld of daar een lantaarnpaal kan komen. Een ander voorbeeld is de afvalbrigade. Dat is een initiatief dat ontwikkeld is door de dorpsraad en is nu een zelfstandig gebeuren. Als mensen bijvoorbeeld met de hond gaan wandelen, dan nemen ze een prikkertje mee om rotzooi op te ruimen. We hebben ons ook druk gemaakt om de weg van Wehl naar Nieuw-Wehl, dat nu een fietsweg geworden is waar auto's mogen rijden, en de omgeving rond Elver waar allerlei ontwikkelingen zijn."

"Als dorpsraad hebben we ook meegedaan aan het woonwensen onderzoek. Daaruit kwam onder meer naar voren dat jongeren graag zelf hun woning zouden willen bouwen ondanks een beperkt budget. Dertig bouwkavels op plan Heideslag zijn nu in ontwikkeling. De kavels zijn door loting zoveel mogelijk beschikbaar gesteld aan jongeren uit Wehl of uit de regio. De jongeren gaan nu zelf aan de slag met de verdeling van de kavels en de ontwikkeling van hun woning.”

Verbinden
Zomaar enkele voorbeelden waar de dorpsraad mee bezig is of bezig is geweest. "De dorpsraad kan geen zitting nemen in ieder project, maar we kunnen mensen daarin wel verbinden. En als iets goed gaat, dan hoeven we daar ook niets aan te doen.”
"We hopen dat er veel mensen naar de inloopavond komen. Er zijn negen thematafels waaronder wonen en dorpsinrichting, verkeersveiligheid en dorpidentiteit. Daarnaast twee tafels voor de ontwikkeling rondom het kerkplein en de ontwikkeling van de spoorwegovergang. Bezoekers mogen meepraten zodat wij weer handvatten krijgen waar het nieuwe dorpsplan mee gerealiseerd kan worden. Ook zijn er ambtenaren van de gemeente Doetinchem aanwezig.”

De inloopavond is op 22 maart om 19.00 uur in ‘Ons Huis' aan de Grotestraat 25 in Wehl en bestemd voor alle inwoners van Wehl en Nieuw-Wehl. Wanneer mensen niet in de gelegenheid zijn naar de inloopvond te komen, dan is er tot 11 april de gelegenheid om wensen en ideeën te sturen naar emailadres dorpsraadwehl@outlook.com.

dorpsraadwehl.nl