Drie bewoners openen samen met GroenLinks tweede kamerlid Lisa Westerveld (2e van links) de nieuwe locatie. Foto: PR
Drie bewoners openen samen met GroenLinks tweede kamerlid Lisa Westerveld (2e van links) de nieuwe locatie. Foto: PR

Sa-Net opent een nieuwe woonlocatie in Doetinchem

DOETINCHEM - Een plek waar (jong)volwassenen kunnen werken aan hun perspectief, kunnen oefenen in zelfstandigheid met daarbij kleinschalige warme zorg. Dat is wat de woonlocatie ‘Huisgezin Wijnbergen’ van Sa-Net Woonzorg verwacht te kunnen bieden.In de praktijk is Sa-Net daar al mee gestart, want de officiële opening vond plaats op vrijdagmiddag 10 maart.  

Daarbij gaat het niet zozeer om verbreding maar meer om verdieping van het zorgaanbod volgens Sa-Net. De zorg die wij als Sa-Net Woonzorg aanbieden in Wijnbergen, is aansluitend op de zorg die al werd aangeboden aan cliënten die al woonden bij Sa-Net in bijvoorbeeld een gezinshuis. Jongeren worden ouder, meer volwassen en ze hebben de behoefte om ook meer zelfstandigheid te ervaren. Juist bij die behoefte wil Sa-Net aansluiten. Daarnaast merkt men ook, dat de jongeren graag in de stad willen wonen vanwege de daar aanwezige voorzieningen. Wethouder Jorik Huizinga sprak bij de opening uit dat Sa-Net een belangrijke partner is voor de gemeente Doetinchem om samen goede en kleinschalige zorg te kunnen bieden aan inwoners die dat nodig hebben. Aansluitend werd er een lintje doorgeknipt door Lisa Westerveld (Tweede Kamer, Groen Links) samen met cliënten.
Locatie Huisgezin Wijnbergen is een kleinschalige locatie, waar warme 24 uurs zorg geboden wordt. Het team van begeleiders ondersteunt de bewoners, bij het aanleren van praktische en sociale vaardigheden. De woonlocatie kent twee fysieke locaties die opengesteld worden. Er is een kleinschalige plek aan de Ketting voor 3 cliënten. Daarnaast zijn er aan de Oude Doetinchemseweg 8 ruime studio's. Daar hebben de bewoners hun eigen badkamer, toilet en kitchenette. Bij de verbouwing van het pand is er gekozen voor duurzaamheid en het betreft een gasloze woonlocatie. Er wordt gebruik gemaakt van zonnepanelen en een warmtepomp. Daarnaast is het pand volgens de moderne standaarden geïsoleerd. Zorg op maat staat daarbij voorop. Sommige cliënten hebben vooral behoefte aan individuele contactmomenten en willen bijv. zelfstandig koken. Andere cliënten vinden juist het gezamenlijke "groepsgevoel” prettig. Voor beide groepen, zijn er mogelijkheden op deze woonlocatie. Er is een gezamenlijke woonkeuken met twee volledig uitgeruste kookgelegenheden. Hier kan een bewoner voor zichzelf een maaltijd koken terwijl de begeleider voor de groep kookt op het andere kooktoestel. Zo ontstaat er ongedwongen contact en toch (laagdrempelige) begeleiding.