Niets zo hinderlijk als afvoerproblemen, maar wachttijden zijn (nog) niet te voorkomen. Foto: PR

Niets zo hinderlijk als afvoerproblemen, maar wachttijden zijn (nog) niet te voorkomen. Foto: PR

Meer mensen worden loodgieter, maar het is nog niet genoeg

NEDERLAND - Het loodgietersvak wordt populairder bij jongeren in Nederland. Dit is onder andere op te maken uit het aantal inschrijvingen voor opleidingen op het gebied van sanitair en verwarmingstechniek. Branchevereniging Techniek Nederland noemt het een omslag. Voorzitter Doekle Terpstra gaf in aanloop naar de Wereldloodgietersdag (op 11 maart jl.) aan: "Het tekort aan technische vakmensen is nog groot, maar er zijn lichtpuntjes. Het aantal jongeren dat kiest voor een technische beroepsopleiding groeit. Ook zien we meer zij-instromers in het installatievak. Dat is goed nieuws, maar nog niet voldoende om de uitstroom als gevolg van de vergrijzing te compenseren."

Het aantal leerlingen met het technisch profiel Produceren, Installeren, Energie (PIE) is het lopende schooljaar met 8 procent gestegen. Momenteel zijn er 4.971 leerlingen bezig met het derde studiejaar. Verder hebben veel zij-instromers interesse in een baan in de techniek. Zij-instromers komen uit allerlei sectoren, maar vooral uit de zakelijke dienstverlening, handel, ICT, bouw, metaalsector, transportsector en ook uit andere techniekbranches.

Wachttijden
In Nederland is er een tekort aan zo'n 2.500 loodgieters. Ondanks het aantrekkelijke loopbaanperspectief wordt dat tekort aan sanitairinstallateurs steeds merkbaarder voor de klanten, zowel voor consumenten als voor bedrijven. Wie een badkamer of wc wil laten plaatsen, krijgt vaak te maken met flinke wachttijden. Hetzelfde geldt als er problemen zijn met de waterleiding of riolering.
Veel sanitairbedrijven staan dan ook te springen om technische vakmensen en krijgen de vacatures moeilijk vervuld. Dat probleem speelt trouwens in de hele technieksector. In totaal komt die sector ongeveer 20.000 technische vakmensen tekort.

Loodgieter breed inzetbaar
Een loodgieter of sanitairinstallateur is het eerste aanspreekpunt als er iets mis is met de waterleiding of riolering. Loodgieters houden zich daarnaast bezig met het installeren, onderhouden en repareren van sanitaire voorzieningen.
Sanitairinstallateurs worden ook betrokken bij het voorkomen en verhelpen van legionellabesmettingen in leidingen en bij verduurzaming van woningen. In hun functie werken loodgieters steeds meer met digitale hulpmiddelen, zoals bij het ontwerpen van badkamers.