Betekent de overwinning van BBB het eind van de Boerenoorlog?

DOETINCHEM  – De uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen in Doetinchem weerspiegelt net als de vorige een vrij nauwkeurig beeld van de gemiddelde scores in de provincie. In de peilingen tekende zich al een naderende overwinning van de BBB af maar die pakte zelfs nog sterker uit dan al werd verwacht en de verliezende partijen moesten nog meer inleveren dan ze vreesden.

Door Bert Vinkenborg

BBB is ook in Doetinchem met afstand winnaar geworden met 27,0 % van de stemmen gevolgd door de PvdA met 11,1%. Voor de PvdA betekent dat een bescheiden winst van 0,9% ten opzichte van de voorgaande provinciale verkiezingen in 2019. De combi met GroenLinks heeft onder de streep voor de PvdA en GL geen ‘fusiebonus’ opgeleverd want partner GL verloor 3,2% ofwel de helft van de stemmen. 

De grootste verliezer is het CDA dat terugviel op 9,8% en daarmee ruim een derde van zijn stemmers uit 2019 zag weglopen. Ook de VVD moest fors inleveren en belandt nu op 9,7% van de stemmen.

Maakt dit een eind aan de Boerenoorlog? Geen omgekeerde vlaggen meer, geen heftige protestacties en geen tractorcolonnes meer naar Den Haag? Het zou een misvatting zijn om de winst van BBB alleen aan de onvrede in de agrarische sector toe te schrijven. Veeleer mag verondersteld worden dat de winst voor een belangrijk deel is toe te schrijven aan BBB medeoprichter Caroline van der Plas en haar uitstekend gevoel voor communicatie en marketing. Haar retoriek speelde in op een kennelijk breed heersend gevoel van onvrede en appelleerde aan het gezonde boerenverstand dat niet alleen bij de boeren aanwezig is.. 

Voor het CDA, traditioneel een gematigde partij, is de weg terug naar boven waarschijnlijk moeilijk en lang. Maar ook voor de andere verliezers valt nog politiek werk te verzetten. We vroegen Peter Drenth, inwoner van Doetinchem en lijsttrekker van het CDA in Gelderland, om een eerste reactie. Drenth: “Ik feliciteer de winnaars BBB, Volt en JA21 met hun succes. Jammer dat wij verlies moeten incasseren. Met 4 zetels zijn we een middenpartij qua omvang dus ons past nu bescheidenheid.”

Deze verkiezingsuitslag werpt zijn schaduw vooruit naar Den Haag. Op dinsdag 30 mei a.s. kiezen de leden van de nieuwe Provinciale Staten de leden van de Eerste Kamer. De toch al moeilijke positie van de regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie om het coalitieakkoord uit te voeren kan daardoor bijna onhoudbaar worden.