V.l.n.r. de rechtswinkel vrijwilligers Bart Wissing, Zia Guddas, Lianne Remmelink in gesprek met burgemeester Mark Boumans. Foto: Roel Kleinpenning

 V.l.n.r. de rechtswinkel vrijwilligers Bart Wissing, Zia Guddas, Lianne Remmelink in gesprek met burgemeester Mark Boumans. Foto: Roel Kleinpenning

foto Roel Kleinpenning

Kosteloos juridisch advies Rechtswinkel Achterhoek

DOETINCHEM – Voor kosteloos juridisch advies kunnen inwoners van Doetinchem en uit de regio terecht bij de Stichting Rechtswinkel Achterhoek. Deze stichting bestaat sinds eind 2015, maar is nog niet bij iedereen bekend. Voor juridisch advies; of het nou gaat om vragen over overeenkomsten, bezwaar tegen een beschikking, personen- en familierecht of arbeidsrecht kan men bij de Rechtswinkel Achterhoek terecht. Eens per week is er vrije inloop in de bibliotheek West Achterhoek aan de IJsselkade in Doetinchem voor een gesprek en een advies. Ook kan digitaal contact gelegd worden. Het adviesteam van de Rechtswinkel bestaat uit zo’n dertig vrijwilligers die allemaal in Nijmegen aan de Radboud Universiteit rechten studeren of daar net afgestudeerd zijn.

Door Bert Vinkenborg

Evi Wanders, derdejaars student rechten en bestuurslid van de stichting, kan meer over de Rechtswinkel vertellen. "Van 2021 tot eind 2022 hebben wij al meer dan 200 mensen kunnen helpen en dat aantal groeit nog steeds. Daar zijn een paar echte succesverhalen bij. Voordat een advies naar de cliënt wordt gezonden gaat het eerst nog naar onze kwaliteitscommissie voor een zorgvuldige controle.”
Wie betaalt de kosten? De stichting heeft geen winstoogmerk maar moet de kosten dekken uit subsidies en donaties. Daarvoor zoekt men contact met bedrijven en de gemeente. Recent kwam burgemeester Mark Boumans op bezoek voor een gesprek en om te kijken of en zo ja waar mogelijkheden tot samenwerking met de Rechtswinkel zijn. Burgemeester Boumans: ‘Wat ik zo mooi vind aan dit initiatief is dat het mes aan twee kanten snijdt. Studenten kunnen het vak van jurist in de praktijk leren en hebben daarbij inhoudelijke back-up vanuit de faculteit. Hun klanten krijgen hierdoor altijd goed juridisch advies. Bovendien komen de studenten uit onze regio. Ze hebben daardoor binding met onze gemeente en de regio. En natuurlijk hopen we dat ze hier straks blijven wonen en werken. Tijdens mijn bezoek vertelden ze dat er ook mensen bij hen komen die het niet eens zijn met een besluit van de gemeente. We zien dus ook vanuit de andere kant hun goede hulp terug."
Partners in Doetinchem zijn de bibliotheek voor het wekelijkse onderdak en twee advocatenkantoren, een derde partner zit in Terborg. In sommige gevallen kunnen de advocatenkantoren als doorverwijsadressen fungeren.Er zijn meerdere rechtswinkels in Nederland maar tot 2015 nog niet in de Achterhoek, hoewel de behoefte er wel was. In deze regio is de Rechtswinkel de enige in zijn soort en hulpzoekenden uit de hele Achterhoek zijn dan ook welkom. De huidige locatie in de bibliotheek is uitstekend qua centrale ligging en bereikbaarheid. Voor de vrijwilligers is het een manier om het in hun juridische studie geleerde in de praktijk te brengen. Evi Wanders: "Het is ook leerzaam voor de studenten want je ontwikkelt je op een heel breed vlak op allerlei rechtsgebieden, maar het is ook goed voor je communicatievaardigheden. " Voor bedrijven en advocatenkantoren in de buurt vormen de vrijwilligers van de rechtswinkel een potentiële bron van toekomstige medewerkers. Wellicht ook een kans voor de gemeente en de regio om hoogopgeleide jonge mensen hier vast te houden? Het inloopspreekuur is vrijdags tussen 16.00 en 17.00 uur in de Bibliotheek West Achterhoek, IJsselkade 13, Doetinchem. Na het gesprek volgt na 10 dagen een advies. Voor een eerste schriftelijk verzoek om advies kan contact gezocht worden via het e-mailadres info@rechtswinkelachterhoek.nl.


rechtswinkel achterhoek.nl