De Dorcas winkel in Doetinchem. Foto: PR Dorcas
De Dorcas winkel in Doetinchem. Foto: PR Dorcas

Opbrengst verkoop zomerkleding Dorcas voor allerarmsten

DOETINCHEM - Op 20 maart start de verkoop van zomerkleding in de Dorcas winkel in Doetinchem. De winterkleding wordt op die datum verruild voor de zomerkleding. De winkel, inclusief het inlevermagazijn, is ruim 1350 m2 groot. Naast gebruikte kleding kan er in de winkel in principe alles gekocht worden om een woning van top tot teen in te richten. Dit gebeurt ook regelmatig bij statushouders in samenwerking met het Platvorm Armoedebestrijding Doetinchem. De netto opbrengst van de winkel wordt besteed aan hulp voor mensen in landen in Afrika, Oost-Europa en het Midden-Oosten, die geen bestaansminimum hebben. 

Wanneer er aan mensen gevraagd wordt of zij de Dorcas winkel kennen, dan weet een heel aantal van hen niet dat deze winkel er is. Dat verbaast bestuurslid en vrijwilliger Wim Smit, omdat de Dorcas winkel in Doetinchem inmiddels al 7,5 jaar bestaat. “Wij, als vrijwilligers, zetten ons in voor het goede doel om de allerarmsten in de wereld te kunnen helpen. De netto opbrengst gaat naar mensen in landen als Afrika, Oost-Europa en het Midden-Oosten, die geen bestaansminimum hebben. Vaak zijn dat weduwen en wezen.” Maar wat Wim nog meer verbaast, is dat er zelfs in onze winkel gestolen wordt. “Wij, die ons inzetten om de allerarmsten in de wereld te helpen. Eigenlijk worden de allerarmsten op deze wijze bestolen. Daarom hebben we als bestuur besloten om beveiligingsmaatregelen te nemen."
Alle vrijwilligers, en dat zijn er inmiddels meer dan 75, zetten zich in om de winkel zo optimaal mogelijk te laten functioneren. En dat doen zij met enorm veel plezier, mede vanwege het feit dat er veel positieve reacties van klanten komen, aldus Wim.
De winkel is gevestigd aan de Nijverheidsweg 21 en de openingstijden zijn woensdag en vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur en op zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur. Tijdens de openingstijden kunnen er ook (goede, verkoopbare) spullen bij het magazijn aangeleverd worden.


www.dorcaswin-keldoetinchem.nl


Stichting Gasthuisfonds zoekt bestuursleden

DOETINCHEM - De Stichting Gasthuisfonds Doetinchem beheert het stichtingsvermogen dat bestaat uit onroerende goederen en kapitaal. Jaarlijkse opbrengsten uit dit vermogen worden ingezet voor de ondersteuning van inwoners van de gemeente Doetinchem.

De stichting wordt bestuurd door een College van Provisoren, bestaande uit minimaal vijf personen, ondersteund door een secretaris en een rentmeester.
Binnen het college van provisoren ontstaan per 1 mei 2024 twee vacatures, omdat de maximale zittingstermijn is bereikt.
Bij de invulling van de vacatures wordt voorkeur gegeven aan personen met een specifieke deskundigheid. Het fonds zoekt een kandidaat met kennis van financiën/vastgoed en een kandidaat met kennis van juridische zaken. Er wordt gestreefd naar een zeker evenwicht in leeftijdsopbouw en diversiteit in het bestuur. Kandidaten moeten woonachtig zijn in de gemeente Doetinchem.
Kandidaten, die interesse hebben in de invulling van éen van deze vacatures wordt gevraagd voor 1 april een mail met enige achtergrondinformatie over zichzelf te richten aan info@gasthuisfonds.nl. Nadere informatie kan worden opgevraagd bij de voorzitter, Klaas Bakker: 06-53773685.


www.gasthuisfonds.nl


Fanfare AMDG op bezoek naar bevriende vereniging in Drachten

WEHL - Fanfare CMV Concordia uit Drachten en Fanfare AMDG uit Wehl geven samen een dubbelconcert in Drachten op zondag 24 maart. Het is bijzonder om twee orkesten uit verschillende provincies op een vriendschappelijke manier te horen en zien spelen. Dit concert is gebaseerd op vriendschap en plezier door middel van muziek. Dit concert is tot stand is gekomen doordat de dirigent van Concordia en een muzikant van AMDG (Willy Banning) elkaar al kennen sinds de jaren 80.

Durk en Willy kennen elkaar al sinds die tijd toen zij tegelijk werden opgeroepen voor de dienstplicht. Na twee maanden afzien in Amersfoort kwamen ze beide bij het trompetterkorps van de cavalerie welke repeteerde in de Prins Bernhard Kazerne. Dit avontuur heeft veertien maanden geduurd en daarna is de vriendschap en het contact gebleven.
De naam Concordia is in Drachten wel bekend. Het in 1922 opgerichte fanfare orkest floreert na een dipje in de coronatijd. Een aanwas van nieuwe leden, deelname aan diverse projecten in Smallingerland, deelname aan festivals en kampioenschappen en de organisatie van diverse concerten zorgen ervoor dat Concordia goed van zich laat horen. Door de enorme inzet van Durk Krol op de basisscholen telt de vereniging op dit moment 21 jeugdleden. LoCo het LeerlingenOrkest van Concordia groeit dus gestaag.
AMDG komt zondag 24 maart naar Drachten, alwaar eerst onder het genot van een lunch kennis gemaakt wordt met beide verenigingen. Daarna bestaat de middag uit samen oefenen, leuke activiteiten beleven en natuurlijk het dubbelconcert. Na het concert sluiten de verenigingen de dag af door nog even gezellig samen te eten. Het dubbelconcert vindt plaats op zondag 24 maart in MFA de Bouwen aan de Klaverweide in Drachten en begint om 15.30 uur. De entree is gratis. Om de kosten te drukken is er een deurcollecte.
Wie mee wil naar Drachten: er zijn nog enkele plaatsen vrij in de bus. Stuur dan even een mailtje naar amdgwehl@hotmail.com..


Sportauteur Marcel Rözer terug naar roots

ULFT - De voorstelling ‘Het spel van kunst en sport’ van auteur en sportjournalist Marcel Rözer en hoofd beeldende kunst bij het Rijksmuseum Pieter Roelofs is op vrijdag 22 maart te zien in het DRU theater. De voorstelling begint om 20.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van de DRU.

Het lijken werelden die ver uit elkaar liggen, maar sportschrijver Marcel Rözer en kunsthistoricus Pieter Roelofs gaan in hun theatershow ‘Het spel van kunst en sport’ bruggen slaan tussen Rembrandt en Cruijff, tussen sportfotografie en schilderkunst.
Voor Rözer, bekend in de Achterhoek van een aantal sportboeken en een biografische schets van zijn familie in Ulft, is het een weerzien met de DRU en met zijn geboortedorp. Roelofs, hoofd beeldende kunst bij het Rijksmuseum, is vooral bekend van de tv-programma’s Project Rembrandt en De Nieuwe Vermeer.
Via vlammende betogen, epische sportmomenten en close-ups van wereldberoemde schilderijen en sporticonen willen beide in Nijmegen woonachtige mannen de toeschouwer anders laten kijken naar beelden van kunst en sport.
En daarbij wordt onder meer een opmerkelijke parallel getrokken tussen een actiefoto van een jonge Marcel Rözer als speler van SDOUC in de derby tegen Ulftse Boys en een sculptuur van Bernini…


www.dru-industriepark.nl