Goede Vrijdag Kruiswegwandeling in Gaanderen

GAANDEREN - De RK geloofsgemeenschap H. Augustinus - Martinus in Gaanderen nodigt iedereen uit om actief deel te nemen aan de Kruisweg in Gaanderen. Men is welkom om het leven, lijden en sterven van Jezus te gedenken. In voorgaande jaren mocht de Gaanderense Kruisweg zich al verheugen op deelname van vele mensen, ook uit andere locaties. De organisatie heeft goed geluisterd naar opmerkingen van bezoekers, dus wordt er dit jaar nog meer ‘maatwerk’ geboden.

Op Goede Vrijdag, 29 maart om 15.00 uur start de Kruisverering met een kort samenzijn in de Sint Martinuskerk aan de Kerkstraat 72. Er is dan een inleiding, leden van het gemengd koor zingen enkele passende liederen. Daarna wordt iedereen uitgenodigd om op weg te gaan, om Jezus te volgen op Zijn Kruisweg.
Na de spirituele inleiding in de kerk, gaan de deelnemers op weg naar een natuurgebied bij de kerk. Deze openlucht Kruisweg is een wandeling van drie kilometer door het natuurgebied ’t Maatje. Onderweg staan ze stil bij veertien staties: plaatsen die het lijdensverhaal van Jezus markeren. Bij elke statie worden teksten voorgelezen. Leden van het gemengd koor zingen onderweg liederen uit de passietijd.
De Kruisweg eindigt op de begraafplaats naast de Sint Martinuskerk, bij de Calvarieberg.
Het is mogelijk om deze Kruisweg ook op de dagen na Goede Vrijdag nog te wandelen. Op Stille Zaterdag, Eerste en Tweede Paasdag kunnen belangstellenden de Kruisweg op landgoed 't Maatje volgen. Boekjes met de teksten liggen in het kerkportaal van de Sint Martinuskerk. Ook is op elke statie een QR-code aangebracht. Op die manier kunnen de bijbehorende teksten beluisterd worden. De route is aangegeven met gele pijlen en begint bij de kerk en eindigt op de begraafplaats naast de kerk, aan de Kerkstraat 72 in Gaanderen.

Pastorietuin
Na de gezamenlijke inleiding op Goede Vrijdag in de kerk, kan ook gekozen worden voor de kleine Kruisweg, die is uitgezet in de pastorietuin achter de kerk. Dit is een korte route van de lijdensweg van Jezus met staties die leiden naar het kruis. Hier worden bovendien de statietekeningen gebruikt die ingekleurd zijn door kinderen die op Palmzondag de intocht van Jezus in Jeruzalem vierden.
De Kruisweg in de pastorietuin wordt begeleid door de mensen van de voormalige werkgroep Eerste H. Communie. Alle kinderen, ouders, opa's en oma's en andere belangstellenden worden uitgenodigd om deel te nemen aan deze kleine Kruisweg.
Op Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en op Eerste Paasdag is, behalve de Kruiswegwandeling in het natuurgebied 't Maatje en in de pastorietuin, ook een Kruisweg-film te bekijken. Deze wordt doorlopend getoond, achter in de kerk en kan vanuit de Mariakapel bekeken worden.


Persberichten voor de krant na Pasen - Persberichten voor de krant van 2 april (na Pasen) dienen bij ons binnen te zijn op donderdag 28 maart om 12.00 uur. Foto's zijn ook welkom, als jpg-bestand van minimaal 1MB en met vermelding van de naam van de fotograaf. Mail naar: redactie@doetinchemsvizier.nl.