Jaap Ophoff voor de Heilige Geest Kerk in Doetinchem, waar hij vanaf 31 maart aan de slag gaat als dominee. Foto: PR

Jaap Ophoff voor de Heilige Geest Kerk in Doetinchem, waar hij vanaf 31 maart aan de slag gaat als dominee. Foto: PR

Dominee Jaap Ophoff doet intrede op scherpst van de snede

DOETINCHEM – De Nederlands Gereformeerde Kerk (NGK) Doetinchem heeft vanaf zondag 31 maart (eerste paasdag) weer een eigen dominee. Tijdens een feestelijke dienst wordt Jaap Ophoff bevestigt als predikant. “Heel fijn en ik kijk er echt naar uit, maar het gaat die dag vooral om het vieren van het Paasfeest en niet om mij”, aldus de nieuwe voorganger.

Door Walter Hobelman

"Je kan wel stellen dat ik intrede doe op het scherpst van de snede”, legt Ophoff uit. "Veel mensen hebben nog wel wat met de persoon Jezus en vinden Hem sympathiek. Hij inspireerde mensen en stond op tegen de gevestigde orde en had oog voor de zwakken in de samenleving. 

'Het gaat die
dag vooral om
het vieren van
het Paasfeest
en niet om mij'

De populariteit van The Passion maakt dat elk jaar wel zichtbaar. Maar het gaat schuren bij mensen als het gaat om de opstanding van diezelfde Jezus uit de dood. Maar ook dat hoort erbij. Heel kort door de bocht: Als Jezus niet was opgestaan uit de dood, waarom zou ik dan nu in Doetinchem beginnen als dominee? Juist dankzij die opstanding mag iedereen dromen van een betere wereld die ooit gaat komen. En daarover praten is onderdeel van mijn werk.”

Ophoff (58) kijkt ernaar uit om in Doetinchem aan de slag te gaan. “Ik laat een prachtige gemeente in Zwolle achter en mag hier met een schone lei aan iets nieuws beginnen. De eerste contacten en gesprekken voelen goed en ik heb ontdekt dat de NGK Doetinchem een gemeenschap is waar onderling veel en goed wordt samengewerkt. De eerste tijd staat vooral in het teken van elkaar beter leren kennen en mijn weg vinden in Doetinchem. Voorlopig blijf ik, wegens gezinsomstandigheden, nog in Zwolle wonen, maar het verkennen van Doetinchem staat wel op mijn to-do lijstje.”

Op 31 maart doet Jaap Ophoff zijn intrede als nieuwe predikant van de NGK Doetinchem - Heilige Geest Kerk. Het thema van de dienst is ‘Van ongeloof tot verwondering’. Ophoff wordt bevestigd door dominee Luite-Harm Kooij. Na de dienst, die om 10.00 uur begint en waarbij iedereen van harte welkom is, is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten en te genieten van soep en lekkers. De kerk is te vinden aan de Bilderdijkstraat 3 in Doetinchem.


www.ngkdoetinchem.nl