Henk Ebbers bij een regenopvangton in de grond. Foto’s: Roel Kleinpenning
Henk Ebbers bij een regenopvangton in de grond. Foto’s: Roel Kleinpenning

Opvangen van regenwater is sleutel voor de toekomst

DOETINCHEM – In Nederland ontstaan op termijn niet alleen problemen rond (duurzame) energie en gas. Ook de levering van goed drinkwater staat voor de nodige uitdagingen. Ondernemers Henk en Tessa Ebbers van HEWA Green uit Doetinchem zijn nu al bezig om oplossingen te creëren voor deze uitdaging. “Het opvangen van regenwater is hierbij de sleutel”, zegt Henk stellig.

Door Walter Hobelman

Ebbers heeft ruime ervaring op het gebied van scheeps- en waterpompen en richt zich tegenwoordig vooral op de opvang van (regen)water voor particulieren en bedrijven. ”Er gaat een omslag komen voor wat betreft de prijs en kwaliteit van ons drinkwater zoals we dat nu kennen en gebruiken. Dat kan niet anders. Op dit moment kost water nog niet de hoofdprijs, maar ik verwacht dat dit met een paar jaar verandert. In Nederland hebben we drinkwater van een goede kwaliteit, maar de kosten van het zuiveren van water nemen toe en Vitens, verantwoordelijk voor de kwaliteit en distributie van het drinkwater gaat hierin ongetwijfeld stappen zetten die iedereen in de portemonnee gaat voelen.”

‘Het is zonde
en duur om
ons goede
drinkwater
te gebruiken
om de tuin
te besproeien,
de auto te
wassen en te
gebruiken
voor het
doorspoelen
van het toilet.
Dat kan ook
met regenwater’

Dubbelleidingsysteem is 
oplossing
Daarom is Ebbers begonnen om in de bedrijfsruimte bij zijn woning verschillende proefopstellingen te maken waarmee hij kan laten zien welke mogelijke oplossingen er zijn. “Het is zonde en duur om ons goede drinkwater te gebruiken om de tuin te besproeien, de auto te wassen en te gebruiken voor het doorspoelen van het toilet. Dat kan ook met regenwater. Maar dat houdt wel in dat er een dubbelleidingsysteem aangelegd moet worden. Wij laten hier zien wat daarin de mogelijkheden zijn en kunnen we advies geven aan mensen die hiermee aan de slag willen gaan.”

Het principe is simpel. Gebruik een grote regenton of (ondergrondse) watertank waarin het regenwater wordt opgevangen, leidt dat langs een filtersysteem en stuur het daarna in het juiste leidingenstelsel. “Niet alleen voor mensen in het buitengebied kan dit een hele goede oplossing zijn, maar ook voor nieuwbouwwoningen binnen de bebouwde kom of bedrijven en campings. Een ondergrondse ton hoeft niet veel plek in te nemen.”

Ebbers vertelt dat in principe iedere hovenier voldoende kennis heeft om het opvangsysteem aan te leggen. “Uiteraard ontzorgen wij zoveel mogelijk en zorgen wij voor een uitgewerkt plan en de benodigde materialen. Elke situatie is anders, dus we leveren altijd maatwerk, in goede samenspraak met de klant en de hovenier.”

Waterschaarste
“Het opvangen van regenwater klinkt nu misschien nog een beetje futuristisch”, erkent Ebbers. ”Maar dat gaat snel veranderen.” Ebbers voorziet niet alleen een verslechtering van de kwaliteit van het drinkwater, maar ook waterschaarste in het algemeen. “De afgelopen jaren zijn de zomers erg droog en behoorlijk warm geweest. Dat zorgde voor problemen in onder andere de landbouw. De afgelopen maanden zijn wel erg nat geweest en dat is wel positief, maar het blijft allemaal een wat onzekere factor.” Over de kwaliteit van het drinkwater maakt Ebbers zich ook zorgen. Met name over de kwaliteit van de bronnen voor drinkwater. “Er zit veel rotzooi in ons water, afval van medicijnen, drugs en dergelijke. Om dat er allemaal uit te filteren is een lastige klus.”

Op de website van het RIVM is hierover te lezen: “In Nederland wordt 60% van het drinkwater uit grondwater geproduceerd en 40% uit oppervlaktewater. In totaal zijn er ongeveer 200 locaties in Nederland waar grondwater of oppervlaktewater gewonnen wordt voor drinkwaterproductie. Volgens de huidige uitgangspunten van nationaal en internationaal beleid, zoals de Europese Kaderrichtlijn Water, moet de kwaliteit van de bronnen zodanig zijn dat het mogelijk is om met eenvoudige technieken drinkwater te produceren. Dit is nu het geval voor ongeveer de helft van de grondwaterwinningen in Nederland. De andere helft van de grondwaterwinningen is beïnvloed door menselijk activiteiten, zoals landbouw, riolering, industrie en oude bodemverontreinigingen, en voldoet daarom niet[1].” 

Zoals gezegd is elke situatie anders, maar Ebbers vertelt dat een watertank van 5.000 liter voldoende is voor een gezin met twee kinderen. “Daarmee is drie maanden lang voldoende water beschikbaar voor bijvoorbeeld het doorspoelen van het toilet.” 

‘Een
ondergrondse
ton hoeft niet
veel plek in
te nemen’

Ebbers levert regentonnen in diverse varianten. “Van hout, cortenstaal of in oude wijnvaten die volledig gereinigd zijn, er is volop keus. Naast watertanks leveren wij ook de andere benodigdheden als pompen, filtersystemen en de nodige onderdelen en accessoires. Alles is te bestellen via onze webshop.” Het vakkundig plaatsen en onderhouden gebeurt in samenwerking met professionals in het hele land.

Omdat Ebbers niet alleen begaan is met de drinkwatervoorziening in ons eigen land, maar zich ook in wil zetten voor mensen in de derde wereld is hij met zijn bedrijf ambassadeur voor de Made Blue Foundation. “Voor elke liter water die we met onze producten besparen wordt in een derde wereld land een liter schoon drinkwater aangeboden aan mensen die dat tot nu toe niet hadden.”


www.hewagreen.nl 


[1] (Bron: https://www.rivm.nl/drinkwater/drinkwaterkwaliteit, WH)

Tessa Ebbers bij de regenwaterfilters.
Tessa en Henk Ebbers leveren regentonnen in diverse varianten.