Voorzitter Henk Lubberink en Theo Kaal bij Argo Atletiek Doetinchem. Foto: Roel Kleinpenning

Voorzitter Henk Lubberink en Theo Kaal bij Argo Atletiek Doetinchem. Foto: Roel Kleinpenning

foto Roel Kleinpenning

'Altijd in beweging blijven houdt je fit'

Vervolg van voorpagina

Doetinchem - "Vroeger heb ik gevoetbald bij DCS in Zevenaar”, laat Kaal weten. "Ik ben altijd in beweging gebleven. Dat is heel belangrijk. Dat houd je fit. Belangrijk is ook om gezond te leven. Ik rook niet meer. Daar ben ik 40 jaar geleden mee gestopt.” 

Door Carla van der Meer

Sinds anderhalf jaar sport hij bij Argo. "Ik was mantelzorger voor mijn vrouw. Toen heb ik een paar jaar niet veel gesport. Dat merk je. Ik wilde weer bewegen. Mijn dochter kent mijn trainster Els ter Laak. Zo ben ik bij deze groep terechtgekomen. Het is een gezellige groep, de sfeer is heel leuk en iedereen kan goed met elkaar.” Er komen allerlei disciplines aan bod, zoals wandelen, evenwichtsoefeningen en met de bal gooien. De deelnemers zijn allemaal fanatiek bezig. "Ik ga ook veel in de omgeving wandelen met de buurvrouw en met mijn zoon. Mijn vier kinderen sporten ook allemaal en van de zeven kleinkinderen sporten de meesten ook. Ik heb het sporten bij de kinderen altijd gestimuleerd.”

“Ik vind het geweldig dat mijn vader nog sport”, zegt zijn zoon Eric-Jan Kaal (62). “Vroeger fietste hij van Gaanderen naar Nieuw-Wehl naar zijn werk bij Fatima (tegenwoordig Elver red.). Nu fietst hij nog steeds. Hij gaat op de fiets van Dichteren naar Argo om te trainen. Hij is altijd actief bezig geweest.” Ook Eric-Jan sport. Dat zit in de familie. “Ik ben 15 jaar lid geweest van Argo. Nu loop ik nog geregeld. Mijn broer Victor (56) heeft zondag de marathon van Rotterdam gelopen en is dertiende geworden in zijn leeftijdsklasse.” 

“Theo is af en toe niet te temmen”, zegt Henk Lubberdink, voorzitter Argo Atletiek. “Hij doet op maandag en vrijdag mee met de beweeggroep. Hij is heel fanatiek bezig. Het is zo mooi om te zien dat mensen op die leeftijd elkaar stimuleren. We moeten nog wel eens zeggen, doe eens rustig aan. Je moet ook kunnen herstellen. Het is van deze tijd dat mensen langer fit blijven. Dat komt ook omdat mensen nu veel meer bewegen. Vroeger was het zo dat als mensen 60plus waren, er gezegd werd: stop maar. Nu is het juist belangrijk zo lang mogelijk te blijven bewegen. In mijn trainingsgroep heb ik een dame van 78 jaar. Ze vindt het jammer dat het op haar leeftijd langer duurt om te herstellen van een blessure. Ze wil weer zo snel mogelijk meedoen. Bewegen is net zo essentieel als eten en drinken. Als je stil gaat zitten, gaat het mis. Ook als het wat minder gaat, zorg dat het lichaam actief blijft. Een sterk lichaam zorgt voor zoveel positieve impulsen. Het is ook belangrijk dat de mensen een doel hebben om ergens naar toe te gaan. Hier zien ze hun beweegvrienden en kunnen ze even bijpraten.” 

Trainers Els ter Laak en Henk Momberg zijn zes jaar geleden met de beweeggroep van start gegaan. De groep is bedoeld voor deelnemers met chronische aandoeningen. Bij de beweeggroep wordt er gewerkt aan het optimaliseren van de algehele conditie en het verbeteren van de loop/wandelfunctie. Ook doet de groep oefeningen om de spierkracht te versterken en de balans te verbeteren. “Het initiatief komt van Sport ID, om mensen met een chronische aandoening te laten lopen en bewegen”, laat Ter Laak weten. “Het bewegen doen we in spelvorm. Deelnemers hebben er plezier in. Meestal trainen we buiten, maar bij slecht weer kunnen we binnen trainen. De groep is gemotiveerd om te bewegen. Maar ook het sociale moment na het trainen, samen koffiedrinken, is belangrijk.” 

Iedereen van 65+ kan zich bij de groep aansluiten. "Nieuwe deelnemers mogen 3 of 4 keer mee komen doen om te zien of het iets voor hen is”, zegt Momberg. De trainingen zijn om maandag- en vrijdagochtend van 10.30 tot 11.30 uur.