Bereiding Iftarmaaltijd. Foto: Luc Verheij

Bereiding Iftarmaaltijd. Foto: Luc Verheij

LUC_VERHEIJ

Iftarmaaltijd brengt raadsleden, jonge statushouders en leerlingen samen

Doetinchem - Op maandagavond opende het gemeentehuis van Doetinchem haar deuren voor een bijzondere gelegenheid. Een iftar maaltijd georganiseerd door PvdA raadsopvolger Suleyman Dinc, samen met Liset Jansen van het Zonecollege en Adin Cizmic van Londenhout/Yoin.

Onder het motto van verbinden en elkaar leren kennen, werkten leerlingen van het Groene Lyceum van het Zonecollege samen met jonge statushouders om dit traditionele feestmaal te bereiken voor henzelf en voor de aanwezige gemeenteraad. 

Tijdens de ramadan mogen moslims tussen zonsopkomst onder andere niet eten, drinken en roken. De iftar is de maaltijd die genuttigd wordt direct na zonsondergang. Vaak een mooi moment om als familie en vrienden met elkaar in verbinding te komen. Zo ook afgelopen maandag. 

Om zelf te ervaren hoe het voor de jonge statushouders moet zijn om niks te mogen eten en drinken deden zelfs een aantal docenten en leerlingen van het Zonecollege mee. “Ik moest echt vroeg de wekker zetten. En misschien het lastigste vond ik nog wel het niet mogen drinken. Echt knap als dit een maand lang vol kunt houden.” Aldus één van de leerlingen van het Zonecollege. 

Bij het verbreken van het vasten hoort traditioneel dadels. Verder was het menu een mix van Nederlandse en meer oosterse invloeden. Met linzensoep, kofte, falafel en baklava, maar ook hutspot en andijvie stond ook het eten in het teken van verbinden en op het oog geen alledaagse combinaties. 

De iftarmaaltijd was zo niet alleen een culinaire ervaring, maar ook een symbool van inclusiviteit en solidariteit, waarbij verschillende culturen en achtergronden samenkwamen om te delen in de rijkdom van elkaars tradities. De maaltijd voor ruim 60 man werd mede mogelijk door Robert Keizer van Dizz Doetinchem. “Daar waar ik kan helpen op te verbinden, doe ik dat met liefde. En zo’n pracht initiatief help ik dan graag.” 

De burgemeester, die ook aanwezig was, opende de avond met een hartelijk welkomstwoord waarin hij de waarde van het samenbrengen van verschillende gemeenschappen benadrukte. Raadsleden, de leerlingen van het Zonecollege en de jonge statushouders gingen daarna met elkaar aan tafel in gesprek met elkaar. Suleyman Dinc: “Soms had men handen en voeten nodig. Maar er werd veel uitgewisseld, er werd gelachen en er was verbinding. En dat is wat hoort bij de ramadan.”

Burgemeester Boumans schoof ook aan. Foto: Luc Verheij