Christiaan Roverts aan het werk in zijn mobiele kapsalon. Foto: Roel Kleinpenning

Christiaan Roverts aan het werk in zijn mobiele kapsalon. Foto: Roel Kleinpenning

Roel Kleinpenning

Mobiele kapsalon voorziet in behoefte bij Mini Manna

XInterviews & Achtergrond

DOETINCHEM – Het lijkt erop dat kapperszaken overal als paddenstoelen uit de grond schieten. Tot voor kort was een tot kapsalon omgebouwde SRV-wagen nog niet gesignaleerd in Doetinchem en omgeving. Daar is verandering in gekomen. Bij Mini Manna staat iedere vrijdag, tot de kerst, mobiele kapsalon De Gulde Krul.

door Hans Hissink

Christiaan Roverts uit Zevenaar kwam op het lumineuze idee van de mobiele kapsalon. “Ik had altijd een hekel om naar de kapper te gaan. Je moest eerst een afspraak maken, dan naar de kapper toe met de fiets of de auto en dan nog eens wachten totdat je aan de beurt was. Toen ik op de stoel bij de kapper zat vroeg ik me af of dat niet anders zou kunnen. Hoe mooi zou het zijn dat je niet meer naar de kapper hoeft te gaan, maar dat de kapper naar je toe komt en dat je geknipt kunt worden zonder de haren thuis op de vloer te hoeven op te ruimen.” En zo geschiedde.
Eerst heeft Christiaan een hele tijd in de zorg gewerkt. Tot het moment dat hij zich niet meer kon vereenzelvigen met de manier waarop de zorg werd uitgevoerd. Hij liet zich omscholen tot kapper. Na eerst in verschillende kapsalons te hebben gewerkt is Christian nu voor zichzelf begonnen.

Nieuw concept
“Het concept van de mobiele kapsalon bestaat al langer in België, maar dan meer met een bestelbus. Daar vond ik te weinig ruimte in zitten. Toen ben ik op zoek gegaan naar een soort SRV-wagen. Ik heb er één op de kop kunnen tikken waar ik alleen de koeling uit hoefde te halen. Vervolgens ben ik zo’n drie maanden bezig geweest om de wagen om te bouwen tot een mobiele kapsalon.,” legt Christiaan uit.
De rijdende kapsalon is negen meter lang, heeft twee stoelen en een mogelijkheid om haren te wassen. “Dat is nodig omdat ik altijd de haren van de klanten was voordat ik het ga knippen. Coronatechnisch is het helemaal ideaal want ik kan maar twee klanten binnenlaten die op een grote afstand van elkaar in de wagen kunnen vertoeven.”
“Mooi voorbeeld van het gemak van mijn mobiele kapsalon is een hele familie die bij elkaar woont in dezelfde straat. Daar ga ik dan één keer in de zoveel tijd naar toe, zet de wagen daar neer en vervolgens komen ze één voor één bij mij in de stoel. De mensen hoeven er niet voor de stad in en het is nog gezellig ook. In eerste instantie hebben ze zoiets van ’wat is dit?’. Maar al snel zijn ze super enthousiast. Ja, Ik heb nu echt wát ik wil en hóe ik het wil,” vertelt de eigenaar van De Gulde Krul lachend.

Mini Manna
Op een gegeven moment kwam Christiaan in contact met iemand die hem vroeg of hij niet iets voor Mini Manna wilde doen. Stichting Mini Manna is in 2007 in Doetinchem opgericht om een grote groep inwoners met onvoldoende inkomen om rond te komen, te ondersteunen. Er zijn ook vestigingen in Ulft en Winterswijk. “Ik wil altijd heel graag iets voor de medemens doen. Toen mij gevraagd werd om mensen te knippen die tot de doelgroep van Mini Manna behoren, hoefde ik daar niet lang over na te denken.”
Mensen die een pasje hebben van Mini Manna kunnen tot de kerst iedere vrijdag geknipt worden door Christiaan die dan met zijn mobiele kapsalon bij Mini Manna in Doetinchem staat.

Sociale aangelegenheid
Directeur van Mini Manna, Steven Kroon, is blij met de komst van Christiaan met zijn mobiele kapsalon. “Er zijn gezinnen met twee kinderen die van 90 euro leefgeld per week rond moeten komen. Er blijft dan echt geen geld over om een bezoek aan de kapper te brengen terwijl die mensen er ook leuk en verzorgd uit willen zien. Vaak gebeurt het dan dat een familielid of een bevriend iemand de haren knipt, niet altijd op een goede manier. Bij ons kunnen ze dan terecht om zich door een echte kapper het haar te laten verzorgen. Het is ook mooi om te zien dat Christiaan niet alleen de klanten knipt, maar ook een praatje maakt. Ook daar zitten vaak mensen even om verlegen. Hij is oprecht geïnteresseerd. Dus naast het nut van het knippen van het haar, is het ook nog eens een sociale aangelegenheid.”
In de supermarkt van Mini Manna hangt een lijst waar mensen hun naam kunnen invullen om geknipt te worden.

Behoefte
Christiaan Roverts en Steven Kroon zijn eensgezind in hun conclusie over de komst van mobiele kapsalon naar Mini Manna. “Bij het eerste bezoek stonden er zes mensen op de lijst. Inmiddels is de lijst al behoorlijk gevuld voor de hele dag. De Gulde Krul voorziet echt in een behoefte.”


minimanna.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant