Jos Spijkers.
Jos Spijkers. PR

Gelderse Bokaal 2021 voor Jos Spijkers

Algemeen

DOETINCHEM - Theatermaker en schrijver Jos Spijkers uit Doetinchem heeft maandag de Gelderse Bokaal 2021 van het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland in ontvangst genomen. Hij ontving deze prijs vanwege zijn bijzondere inzet op cultureel gebied. John Berends, commissaris van de Koning en voorzitter van het Cultuurfonds Gelderland, reikte de prijs uit in de Gelderlandfabriek in Culemborg. 

De jury bewondert Jos Spijkers vanwege zijn rol als pionier op het gebied van cultuurparticipatie. Voordat de ‘participatiesamenleving’ populair werd, richtte Jos Spijkers zich al op wat we nu cultuurparticipatie, inclusie en bijzondere doelgroepen noemen. Hij haalt de inspiratie voor zijn voorstellingen uit maatschappelijke thema’s en uit de acteurs met wie hij samenwerkt.
In 2000 richtte Jos Spijkers Stichting ‘t Zwerk op. Als artistiek leider maakt hij theatrale documentaires met mensen van verschillende leeftijden, achtergronden en culturen. Jos Spijkers werkte onder meer met daklozen, gedetineerden, de Molukse gemeenschap, kinderen met een beperking, asielzoekers, ouderen met dementie en cliënten uit de psychiatrie.
De voorstellingen geven mensen een gezicht en een stem en zetten het publiek aan het denken.
De Gelderse Bokaal wordt eens in de twee jaar toegekend aan iemand die zich bijzonder heeft ingezet voor cultuur of natuur in Gelderland. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro voor een project op het werkterrein waarin de winnaar actief is. Daarnaast ontvangt de winnaar een speciaal ontworpen bokaal. Dit jaar wordt de bokaal ontworpen door kunstenaar Rosalie de Graaf en krijgt het de vorm van een muurschildering in de Gruitpoort in Doetinchem.

Jury
Bij de jurering is dit jaar in het bijzonder gelet op de mate waarin de theatermakers in hun werk verbinding zoeken met de samenleving en of zij bijzondere doelgroepen betrekken bij wat ze doen. Ook is beoordeeld of in hun aanpak sprake is van diversiteit en inclusiviteit en of zij streven naar vernieuwing. Verder is bekeken of hun werk een groter publiek bereikt dan de eigen achterban en of de gekozen thema’s aansluiten bij de actualiteit.


www.cultuurfonds.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant