Ben Beijer.

Ben Beijer.

Roel Kleinpenning

Ben Beijer bekijkt ‘t anders: Vrijheid

Opinie

In het stadsmuseum kwamen afgelopen week een aantal ‘vrijheidsdenkers’ bij elkaar. Het verbindende thema; het na twee jaar uitstel, alsnog vieren dat we al meer dan 75 jaar in vrijheid leven. Geweldig te ervaren hoe positief ingestelde mensen elkaar stimuleren om samen iets voor de samenleving te doen. 

Je maakt dat ook anders mee. Sommige mensen blijken nogal korte lontjes te hebben gekregen in de coronatijd en zijn meer bezig anderen de maat te nemen of letterlijk of figuurlijk af te willen schieten dan een bijdrage te leveren aan de maatschappij. Hoezo sociaal gedrag? 

Dat geldt niet alléén voor de gesjeesde dansleraar, die het schoppen tegen de democratisch gekozen rechtsorde als doel heeft. De vergelijkingen met de verschrikkingen tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn misselijkmakend. 

Het kan ook anders en het is misschien nog wat vroeg maar toch de moeite waard om een paar data in uw nieuwe agenda voor 2022 te markeren. 21 en 22 maart kunt u genieten van een prachtige film in Amphion. De rockopera Feyheyt vertelt op muzikale wijze de verhalen van jonge Achterhoekse verzetsstrijders tijdens de Tweede Wereldoorlog. Waargebeurde verhalen in een nieuw jasje die ons na laten denken over de rol bij de vrijheid van jezelf en anderen. 

Begin mei trekt er een vrijheid colonne met onder anderen familieleden van de Canadese oorlogshelden die hun leven lieten bij de bevrijding van Doetinchem door de regio. 

5 mei komt de jeugd uit Wehl bij elkaar om vrijheid te vieren. Zaterdagavond 28 mei staan er vrijheidsrappers, een topzangeres met groot koor maar ook een geweldige jazz- en een dito bigband op het vrijheidspodium Simonsplein en 29 mei zal er op diverse podia gezongen en gevierd worden dat we in vrijheid leven.

Tijdens de Pinksterdagen gaat de Bleek weer veranderen in een festivalterrein vol muziek en zal het geen Zweeds brood maar bloemen regenen vanuit een hopelijk staalblauwe lucht. 

Een column vol halleluja over vrijheidsevenementen in Doetinchem? Misschien, maar het is ook het gevoel dat ik met u wil delen dat ik denkend aan de oorlog ervaar als ik naar jonge mensen kijk die in het onderwijs praten over vrijheid. Zonder angst te kunnen zeggen dat je homo, lesbienne of transgender bent. Je mag kiezen of je wel of niet gevaccineerd wilt worden, of je zelf een bijdrage wilt leveren aan een sociaal klimaat in je eigen omgeving of blijft mekkeren over jouw zogenaamde gebrek aan vrijheid.

Goed gaon.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant