De onthulling door wethouder Ingrid Lambregts en oud-wethouder Peter Drenth. Foto: Roel Kleinpenning

De onthulling door wethouder Ingrid Lambregts en oud-wethouder Peter Drenth. Foto: Roel Kleinpenning

Deze oude bekende is terug! Historische havenkraan terug aan Oude IJssel

Cultuur

DOETINCHEM – De bouwwerkzaamheden op Schippersdok zijn nog volop in gang als een oude bekende aan de kade van de Oude IJssel onthuld wordt. 

Door Bert Vinkenborg

De kraan die vroeger boomstammen vanuit het water van de rivier of het ruim van schepen op de wal van de werf van de timmerfabriek Agterhof tilde. Na het definitieve vertrek van het bedrijf van deze locatie begin jaren tachtig stond de installatie nog jaren weg te roesten en dreigde een roemloos einde. Het is mede te danken aan het in 2016 overleden raadslid Ed de Rechteren van Hemert dat de gemeente besloot de resten van de kraan op te slaan, te restaureren en terug te plaatsen.

Wopereis Staalbouw BV restaureerde de havenkraan die nu weer voor de komende decennia tegen weer en wind bestand is en voorbijgangers en recreanten moet herinneren aan het industriële verleden van deze plek. 

Op woensdag 20 maart vond de onthulling plaats door wethouder Ingrid Lambregts en kreeg de historische havenkraan opnieuw een mooie plek aan het water. Behalve Lambregts was ook oud-wethouder Peter Drenth, sinds 2018 gedeputeerde bij provincie Gelderland, bij de ceremonie aanwezig. Bij zijn afscheid als wethouder van Doetinchem vroeg Drenth geen cadeaus te geven maar een bedrag te storten in een fonds waaruit de restauratie van de havenkraan betaald zou kunnen worden.  

De Oude IJssel heeft inmiddels zijn functie als logistieke ader van Doetinchem en de Achterhoek grotendeels verloren en is vooral geliefd bij watersporters en varende recreanten. Voor Doetinchem is de rivier een belangrijk element ter versterking van de functie als centrum van de Achterhoek. Het industriegebied waar de houtwerf van Agterhof zich destijds bevond lag strategisch zo gunstig ten opzichte van de stad dat de gemeente samen met de provincie besloot hier de nieuwe woonwijk Iseldoks te bouwen. Het eiland Schippersdok waarop nu de gerestaureerde havenkraan prijkt is onderdeel van deze wijk.

Lambregts memoreerde de inzet van de mensen waaronder de Rechteren van Hemert voor hun initiatief. “Zonder hun inzet zouden we hier vandaag niet gestaan hebben.” Samen met Drenth draaide Lambregts aan de lier en werd de vlag in de giek van de kraan gehesen.

Voor bewoners en bezoekers van de wijk en recreanten die de historie van deze plek en de kraan niet kennen, maar die zich afvragen waarom deze havenkraan juist hier in Schippersdok staat, komt na het afronden van de bouwwerkzaamheden een informatiebord bij de kraan.

Dit gebeurt waarschijnlijk in het eerste kwartaal van 2025 in overleg met de Historische Vereniging Deutekom.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant