Still uit de film: Amit Bar

Still uit de film: Amit Bar

Korte film van Amit geselecteerd als één van de beste wereldwijd

Cultuur

DOETINCHEM - De korte film Liberation, gemaakt in 2022 door Amit Bar (73) uit Doetinchem is geselecteerd als één van de beste korte films wereldwijd. In de selectie winter 2024 van Beste Film Award.

Door Kelly Heerink

Liberation, wat bevrijding betekent, is opgedragen aan Iraanse slachtoffers. “De film is opgedragen aan de nagedachtenis van Mahsa Amini, Nika Shakarami en alle andere onschuldige mensen die in Iran zijn vermoord”, vertelt Amit. De kreet ‘Vrouw, Leven, Vrijheid’ is een protest tegen het kwade idee, dat vrouwen ‘toehoren’ aan mannen en moeten gehoorzamen aan de repressie van het zieke regime aldaar.”
Het zware en heftige onderwerp van deze productie is uitzonderlijk voor de filmmaker en fotograaf. “Normaal gesproken ben ik niet betrokken bij dit soort zaken. Mijn motto is dan ook: ‘We hebben het al zwaar genoeg, laten we ons concentreren op leuke dingen’.”

Toch nam zijn irritatie de overhand. “Dat vrouwen aldaar horen bij mannen, hen moeten volgen en hierin zelf geen stem hebben. Zelfs hun haar mag niet gezien worden... en wordt deze regel overtreden? Dan word je als vrouw zelfs doodgeslagen. Dit is zo van de zotte, dat ik besloot om iets met het onderwerp te doen.” 

In de korte film, die bijna drie minuten lang duurt, zie je een vrouw gekleed in abaya, die als het ware steeds vrijer wordt in haar dans wanneer ze zichzelf van het kledingstuk ontdoet.
De film won al de Award of Recogniton March 2024 at Best Shorts Competition in de categorieën: bevrijding, sociale rechtvaardigheid, protest, hedendaagse kwesties en bewustmaking. En werd geselecteerd om getoond te worden op de film festivals Los Angeles Short Film Award en op de Accolade Global Film Competition.

Autodidact
Amit, die op het gebied van filmen naar eigen zeggen autodidact is, is trots op de nominaties en awards. “De meeste films worden niet door één persoon gemaakt. Ik ben de maker van idee tot uitvoering.” Hij vervolgt: “Tijdens het bewerken van de film kreeg ik af en toe hulp als er technische problemen optraden van een getalenteerde jongen genaamd Robert.”

Of er een prijs te winnen valt, weet Amit niet. “Geen idee, zover heb ik mij er niet in verdiept.” Over de toekomst vertelt hij: “Ik zou graag een project maken met meerdere danseressen. En die moeten betaald worden.” Geld verdienen aan YouTube, doet hij op dit moment niet, vanwege beelden waarin naakt is te zien. “YouTube ziet geen verschil tussen kunst en pornografie, waardoor ik geen geld verdien met mijn video’s.”

YouTubekanaal 
En dat terwijl zijn kanaal op YouTube inmiddels 286 duizend abonnees heeft. En een totaal van 125 miljoen views. De film Liberation is inmiddels 219 duizend keer gezien.

Amit ging tot vorig jaar nog vaak de straat op. Helaas lukt hem dat niet meer door lichamelijke klachten. “Tot vorig jaar schoot ik soms ook snapshots in Parijs, Berlijn Israël en Doetinchem.” Als ‘snapshotter’ weet de fotograaf een beeld op een cruciaal moment vast te leggen. 

De Veemarkt
Dit ontstond in 1988, toen hij en zijn vrouw vanuit Israel naar Nederland kwamen. Hij had de Nederlandse aldaar ontmoet in 1973 en zij wilde niet meer in Amit zijn geboortedorpje wonen. Amit had net de studie Beeldend Kunstenaar afgerond en wist niet zo goed hoe hij dat moest oppakken in Nederland. Een vriend van hem zei; ‘ga maar eens de stad verkennen door jóuw ogen. Met de camera’.
Vooral de wekelijkse veemarkt trok zijn aandacht. “Ik keek mijn ogen uit”, vertelt hij. Zijn foto’s zijn nog steeds te zien op De Veemarkt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant