Jupiter was Close, winnaar van de publieksprijs van de Achterhoekse Band Competitie 2024. Foto: Peter van Amersfoort

Jupiter was Close, winnaar van de publieksprijs van de Achterhoekse Band Competitie 2024. Foto: Peter van Amersfoort

Orangu Thangs en Jupiter Close winnen Achterhoekse Band Competitie

Cultuur

ULFT - Vorige weekend bij de twaalfde editie van de Achterhoekse Band Competitie (ABC) streden de vijf acts voor het prijzenpakket en de ervaring. Jupiter Was Close won uiteindelijk de publieksprijs en Orangu Thangs de juryprijs, maar alle deelnemers blikken tevreden terug op die avond in het DRU poppodium.

Door Meindert Bussink

Winnaar Simon van der Meer, van de band Jupiter Was Close: “We waren al vereerd dat we waren geselecteerd, want we bestaan in deze formatie pas vanaf november. Het was prachtig om op het DRU podium te spelen met professioneel geluid, veel publiek en mooie foto’s.”
Mattis Keijzer van Checkmate uit Zutphen: “Voor ons was het eigenlijk gewoon een optreden in een regio waar we niet spelen, dus waren we blij dat we er mochten staan.”
Ook Daaf Bleumink van de band Stainless uit Groenlo en Beltrum geeft aan vooral zo veel mogelijk te willen optreden: “Dit is ons eerste jaar als band met eigen muziek. Met de ABC kregen we een kans om een show aan het lijstje toe te voegen, in de DRU te staan en om een plek op Huntenpop te krijgen. Drie in één!”
Jeffrey Sletterink deed in het verleden als eens mee met de band Lou Patty, maar stond er nu met zijn eigen act: “Ik deed niet mee om te winnen, maar wilde gewoon voelen met de band hoe het live is. Hoe lang je ook al muziek maakt, als het voor jezelf is, je begint toch steeds weer opnieuw.”
Davey Wopereis van Orangu Things gaf aan dat het spannend was dat ze er konden staan en blij was dat het allemaal lukte: “Onze drummer Cas was pas drie weken aangehaakt, dus het was überhaupt ons eerste optreden als band en mijn vriendin is ook hoogzwanger.”
Wopereis blikt tevreden terug op het optreden: “Vooraf zat de stemming er al goed in met de Zutphense hardcore band Checkmate - die sowieso nieuwe fans hebben uit Lichtenvoorde en Harreveld - en er werd daar al flink gemoshpit. We hadden maar twintig minuten, dus we hebben het gaspedaal flink ingetrapt en het was voorbij voordat we het goed en wel doorhadden.”
Van der Meer had de setlist straks ingestudeerd: “We hebben een hele oefensessie gebruikt om te kiezen wat we zouden spelen, om alles eruit te halen om je beste dingen te spelen. We hebben precies 20 minuten en drie seconden ingestuurd.”
Sletterink veranderde vlak voor zijn show nog de setlist: “Voor mij speelde een hardcore band, dus ik dacht achter de schermen: ‘Ik gooi het om en begin meteen met een rustig nummer.’ Ja weet je, mijn muziek is sowieso anders, dus halverwege heb ik de band er pas in laten komen.”
Bleumink was blij de avond te mogen afsluiten: “We kregen de mensen aan het dansen en zingen en er kwamen zelfs bh’s op ons af.”

Keijzer van Checkmate Zutphen vond de feedback prima: “We kregen als feedback dat we meer als één band op het podium moeten staan en niemand in de schaduw moet staan. In de eerste oefensessie hebben we gelijk gekeken hoe we dit kunnen verbeteren. We zijn nooit te oud om te leren, dus advies pakken we graag aan.”
Orangu Things kreeg het advies om af en toe wat rust te pakken op het podium. Wopereis: “We konden slechts vier een half nummer spelen, dus voor rust pakken hadden we helaas geen tijd. We zijn nu druk bezig met muziek schrijven waar het tempo wat lager ligt, dus dat komt vast goed.”
Sletterink geeft aan dat het appels met peren vergelijken is en miste wel een uitgebreide onderbouwing: “Eigenlijk was het een vrij korte mededeling en geen uitgebreide terugkoppeling.”
Bleumink: “We waren erg blij dat de jury ons oprechte plezier in het spel zo waardeert. Als vier vrienden vinden we samen muziek maken het mooiste wat er is en dan is het erg fijn dat dat ook zo overkomt. De jury gaf ook aan dat we moeten opletten dat het muzikaal net zo sterk blijft als de show, maar we proberen energie op mensen over te brengen met onze show en dat betekent soms dat het niet precies zo klinkt als op de plaat.”

Keijzer wist dat ze niet gingen winnen: :”De prijs om te spelen op Huntenpop, konden we sowieso niet in ontvangst nemen. We hadden dus geen publiek meegenomen voor de stemmen, maar het is logisch dat veel bands een buslading mensen meenemen. De publieksprijs kan op één stem gewonnen of verloren worden.”

Sletterink complimenteert Jupiter Was Close met hun optreden, maar geeft ook aan dat zij als eerste band ook het voordeel hadden van een langere soundcheck: “Ze hebben hun set gewoon goed staan, maar ze hadden ook de middag om uitgebreid te soundchecken. Daarna ben je afhankelijk van slechts een line check en dan moet je maar hopen dat het goed uitpakt.”
Alle muzikanten zijn druk bezig met nieuwe muziek en komende tijd kunnen we veel nieuw nummers verwachten. Van der Meer geeft aan dat over twee weken hun eerste EP verschijnt, Bleumink wijst er ook op dat zij dit jaar nog twee singles uitbrengen en Keijzer hoop dat veel mensen hun nieuwe plaat Opposition tof vinden. Sletterink kijkt met positief gevoel terug, maar benoemt nog wel de tijdsgeest waarin veel tribute bands succesvol zijn: “Het is jammer dat het zo hard werken is om met je eigen werk iets te proberen te bereiken.”

Orangu Thangs, winnaar van de juryprijs van de Achterhoekse Band Competitie 2024. Foto: Peter van Amersfoort

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant