Optreden Leerorkest Doetinchem. Foto: PR

Optreden Leerorkest Doetinchem. Foto: PR

Wat krijg je als 70 leerlingen en hun leraren samen musiceren?

Cultuur

DOETINCHEM – In de Amphion Muziekschool was het dinsdag 23 april een drukte van jewelste tijdens het eerste optreden van het Leerorkest! Wel 70 leerlingen van groep 6 tm 8 van IKC het Noorderlicht in Doetinchem stonden samen met alle instrumenten, hun bladmuziek en natuurlijk hun docenten op het podium voor een spetterend concert.

Het Leerorkest in Doetinchem is dit jaar gestart, de kinderen hebben pas 24 lessen gehad en dan nu al dat podium op! Superspannend natuurlijk maar het resultaat was fantastisch. Behalve blije kinderen waren er ook veel trotse ouders in de zaal, die genoten van het optreden. Het concert begon met een vrolijke warming-up waarbij de hele zaal meedeed, daarna werden een paar nummers gespeeld. De moeilijkheidsgraad werd steeds een beetje opgeschroefd, van een beginnummer met weinig verschillende noten en ritmes, steeds een stapje moeilijker via het dynamische Caribbean Express naar het popnummer Believer.

Omdat muziek voor iedereen is
Stichting Leerorkest Nederland staat voor een ambitieus muziekeducatieprogramma met een sociaal-maatschappelijk karakter, dat wil zoveel zeggen als muziekles toegankelijk maken voor ieder kind. De organisatie brengt de expertise, de instrumenten en de lessen naar de school, om de kansengelijkheid en inclusie te bevorderen. Samen muziek maken is een feestje, en je leert er enorm veel van! Ieder kind mag zelf kiezen welk instrument die wilde gaan leren bespelen. Er wordt aan gewerkt dat ook leerlingen van groep 4 en 5 al voorbereidende muzieklessen krijgen zodat ze met een basis in groep 6 kunnen starten met het leerorkest.

De juiste mensen en middelen
Zo’n ambitieus programma komt natuurlijk alleen van de grond met de juiste middelen, met energieke kartrekkers, met voldoende mensen die er in geloven en er voor willen gaan. Antoine Rossewij, directeur van IKC Noorderlicht is zo iemand. En Martine Haitjema, programmaleider Educatie bij Amphion Cultuurbedrijf ook. Samen hebben zij een rijk programma neergezet. Er komt veel bij kijken om zo’n project steeds een stap verder te brengen; zowel financieel, logistiek en met materieel. Leerorkest Nederland ondersteund hierin.

De oprichter
Stichting Leerorkest Nederland werd 18 jaar geleden opgericht in de Amsterdamse Bijlmer door Marco de Souza, inmiddels heeft dit muzikale en sociale project zich uitgebreid tot ca 70 organisaties in Nederland en Caribisch Nederland en hebben ze een depot met wel 12.000 instrumenten. Hij was persoonlijk aanwezig bij deze eerste uitvoering van de leerlingen van IKC het Noorderlicht en genoot er zichtbaar van.

Marco de Souza vertelt: ‘De mogelijkheid krijgen om als kind een muziekinstrument te gaan bespelen heeft helaas vaak te maken met talent, of met geld, terwijl het volgens mij net zo belangrijk is als leren lezen en schrijven. Van samen musiceren leer je zoveel! Je leert rekening te houden met elkaar door te kijken en te luisteren, geduld te hebben en wachten op je beurt, iets nieuws doen wat je spannend vindt zoals een solostuk spelen, je leert om door te zetten als het soms niet meteen lukt en je het nog een paar keer moet oefenen. Muziek maken is voor iedereen, ook als de kansen niet voor het oprapen liggen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant