Carmen Veldhuis (l), de nieuwe voorzitter van FNV lokaal Achterhoek,  krijgt het stokje overgegooid door Bennie Wieggers. Foto: Roel Kleinpenning

Carmen Veldhuis (l), de nieuwe voorzitter van FNV lokaal Achterhoek,  krijgt het stokje overgegooid door Bennie Wieggers. Foto: Roel Kleinpenning

Carmen Veldhuis nieuwe voorzitter FNV lokaal Achterhoek

Economie

DOETINCHEM - De voorzittershamer van FNV Lokaal Achterhoek ging met ingang van 1 januari 2023 van Bennie Wieggers over in de handen van Carmen Veldhuis. Wieggers (’45) kijkt terug op een vakbondsloopbaan van 44 jaar waarvan 6 bij FNV Lokaal. Carmen Veldhuis (Winterswijk ’71) met 10 FNV jaren op haar staat van dienst zorgt voor de voortgang van de lopende zaken maar brengt ook nieuwe en frisse ideeën in. Tijdens het gesprek met de scheidende en de nieuwe voorzitter schuift FNV regio-bestuurder Wilco Veldhorst aan.

Door Bert Vinkenborg

Wat is de missie van FNV Lokaal Achterhoek? Veldhorst vat het kort en bondig samen: “Leden moeten bij ons terecht kunnen met al hun zorgen.” Voor bezoekers is het overigens geen harde conditie vooraf dat men FNV-lid is. Voor niet-leden is een eerste gesprek gratis. Voor een tweede adviesgesprek of een doorverwijzing naar dienstverlening binnen de FNV moet men wel eerst lid worden. Carmen: “We proberen mee te denken en de mensen gaan hier altijd wijzer de deur uit dan toen ze binnenkwamen. We hebben niet voor alle problemen een oplossing maar we kunnen hen wel de weg wijzen.” Veldhorst vult aan dat de huidige onvrede in de maatschappij vaak samenhangt met het verdwijnen van veel van de traditionele sociale structuren en dwarsverbanden in de samenleving. Het functioneren als wegwijzer is een belangrijke opgave want in zijn woorden “Iedere advocaat kent wel een timmerman, maar niet elke timmerman kent een advocaat.” Harde acties voeren is soms noodzakelijk, maar niet de kernactiviteit van de FNV. Antwoord geven op vragen over werk, inkomen of een uitkering is zeker zo belangrijk. Het belang van het lokale netwerk is ook de beïnvloeding van de lokale en regionale politiek. Daarvoor zit een vertegenwoordiger van FNV Lokaal aan de thematafel van Achterhoek Ambassadeurs om mee te praten over maatschappelijke ontwikkelingen in de regio. Op lokaal niveau wordt regelmatig met burgemeesters en wethouders of raadsleden gesproken. 

Een fatsoenlijk inkomen
In het afgelopen jaar is er op het wereldtoneel veel veranderd met serieuze gevolgen voor de portemonnee van bijna iedereen. Waar gaat het om? Een fatsoenlijk inkomen, zodat iedereen zichzelf goed kan onderhouden. De economie draait goed, maar zie je dat wel terug in je loon? De koopkracht daalt, en je verdiende euro is steeds minder waard. Iedereen moet kunnen rekenen op een fatsoenlijk inkomen of je nou vast werk hebt of als zelfstandige werkt. Ook als je ziek wordt, met pensioen gaat of als het even tegenzit.

Groeiend aantal leden
Het aantal leden van de FNV kromp een aantal jaren maar neemt nu weer toe. Landelijk zijn het er ongeveer 1.000.000 en binnen het werkgebied van FNV Lokaal Achterhoek 16.000 met stijgende tendens. Veldhorst schrijft die stijging toe aan de acties onder andere bij de NS, Schiphol en het streekvervoer om er een paar te noemen. Het motto ‘we regelen het zelf wel’ gaat volgens hem niet meer op. Voor de nieuwe voorzitter Carmen is het een teken dat men zijn taak goed vervult. Een ander positief signaal is de gemiddelde leeftijd van nieuwe leden. De FNV wordt jonger en dat brengt ook voor FNV Lokaal Achterhoek nieuwe uitdagingen met zich mee.

Een opvallende nieuwe activiteit is het Vakbondscafé dat voor het eerst op 25 januari in het Vakbondshuis gehouden gaat worden en daarna iedere twee maanden. Er wordt dan gesproken over actuele onderwerpen en problemen met gelegenheid tot interactie tussen sprekers en bezoekers. Een andere nieuwe activiteit wordt een debatavond aan de vooravond van de Provinciale Staten verkiezingen.
Op dit moment werkt rond de 30% van de Nederlanders met een flexibel contract, hetzij via een uitzendbureau of rechtstreeks met een werkgever. Flexibel betekent onzekerheid en doorgaans lagere lonen. In sommige branches zoals bijvoorbeeld de detailhandel is flexibel werken eerder regel dan uitzondering. Voor de FNV valt hier nog veel te winnen.

Carmen Veldhuis over de dagelijkse praktijk in het FNV-vakbondshuis: “Vaak gaat het erom dat wij mensen die hier met een probleem binnenkomen verbinden met andere organisaties. Soms is hun probleem het topje van een ijsberg van problemen en moeten wij zoeken naar het echte probleem achter het probleem.”

Het adres van het FNV-vakbondshuis is Terborgseweg 36 in Doetinchem en van verre te herkennen aan de grote FNV-logo’s. Voor uitvoerige informatie over de activiteiten en dienstverlening bel Contactcenter 088 - 368 0 368 of ga naar: www.fnv.nl/service-contact/in-jouw-regio/gelderland

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier