Werkadvies: een vrijwilliger en nieuwkomers in gesprek
Werkadvies: een vrijwilliger en nieuwkomers in gesprek VluchtelingenWerk Nederland

Vluchtelingen begeleiden bij de zoektocht naar een baan

Maatschappij

DOETINCHEM - Nieuwkomers in de gemeente Doetinchem willen zo snel mogelijk een (betaalde) baan, ze willen integreren en meedraaien in de Nederlandse samenleving. Toch is het voor vluchtelingen vaak lastig om een baan te vinden, het is daarom belangrijk dat ze hierbij de juiste ondersteuning krijgen. In Doetinchem wordt een project opgezet waarin vrijwillige arbeidscoaches zich inzetten om nieuwkomers te begeleiden naar passende banen, opleidingen, stageplekken of vrijwilligerswerk. Op diverse locaties van VluchtelingenWerk in Nederland zijn er al vrijwillige arbeidscoaches actief. Bijvoorbeeld in Tilburg en Roermond. 

In november startte in Tilburg de eerste pilot ‘Werkadvies’. Arbeidscoaches Coen en Miray trapten de pilot in Tilburg af. Coen helpt ondertussen meerdere cliënten in Tilburg de eerste stappen te zetten bij het zoeken naar een baan. “Ik vind het erg leuk om vluchtelingen te begeleiden in dit proces, de deelnemers zijn super enthousiast. Ik ga met ieder persoon drie keer een uur in gesprek. Sommige mensen hebben een duwtje in de juiste richting nodig en daar help ik ze dan bij.” 

Werkadvies in Doetinchem 
In Doetinchem is op dit moment ook plek voor vrijwilligers die vluchtelingen werkadvies willen geven. Vluchtelingen komen tijdens de oriënterende fase, zoals Coen hierboven uitlegt, drie keer langs voor een gesprek van ongeveer een uur om te bespreken waar hun kracht ligt, welke doelen ze hebben en welke mogelijkheden er zijn.
VluchtelingenWerk Nederland heeft naast de pilot voor werkadvies het ‘Samen kom je verder’ traject opgezet. De vluchtelingen die hieraan meedoen hebben vaak al een traject gevolgd, maar zijn er nog niet in geslaagd betaald werk te vinden. Andre is een van de vrijwilligers die vluchtelingen in Roermond helpt bij de zoektocht naar betaald werk. “Ik vind het erg leuk om vluchtelingen te begeleiden, met ieder succes ben ik heel blij. Ik probeer mijn cliënten in hun kracht te zetten door bijvoorbeeld een baan te zoeken op basis van wat ze vroeger hebben gedaan, in het land van herkomst. Mijn motto is: je kunt een dokter wel laten tuineren, maar diegene wordt daar uiteindelijk niet blij van. Laat vluchtelingen werk doen waar ze gelukkig van worden. Daar heeft iedereen uiteindelijk profijt van.”
In Doetinchem is nog plek voor vrijwilligers die vluchtelingen graag helpen bij hun zoektocht naar werk. Bij het geven van werkadvies begeleid je vluchtelingen door drie keer een uur met ze in gesprek te gaan. Als vrijwillige jobcoach bij het project ‘Samen kom je verder’, ondersteun je een vluchteling voor minstens een half jaar.
Informatie en aanmelden op de website van Vluchtelingenwerk.


www.vluchtelingenwerk.nl/vrijwilligers

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant