Vlnr: Vrijwilligster Femke Donderwinkel, nieuwkomer Eyobel Neguse Tsegai en Present-coördinator Maike Weening. Foto: PR
Vlnr: Vrijwilligster Femke Donderwinkel, nieuwkomer Eyobel Neguse Tsegai en Present-coördinator Maike Weening. Foto: PR

Meedoen-project van Present bevordert zelfredzaamheid van nieuwkomers

Maatschappij

Onderdeel van inburgeringstraject

DOETINCHEM - In de gemeente Doetinchem verzorgt Laborijn het verplichte inburgeringsprogramma voor nieuwkomers. Met het project ‘Meedoen’ vult Present een deel van het programma voor Laborijn in. De activiteitencoördinator statushouders van Present Doetinchem Maike Weening zegt hierover: “De nieuwe Wet Inburgering houdt in dat nieuwkomers in het kader van ‘sociale activering’ een aantal uren maken om aan de inburgeringsplicht te voldoen. Daarvan maken ze honderd uur bij Present.”

Zelfredzaamheid ontwikkelen is daarbij een belangrijk doel: “Ja, dat ze de weg kunnen vinden, maar ook met andere dingen op de hoogte zijn zoals een zwembad, de brandweer en de buurtagent.”
In januari is de eerste groep van zestien nieuwkomers gestart vanuit De Huiskamer in de Doetinchemse binnenstad. Deze groep is nu halverwege het traject. Later dit jaar volgen nog twee groepen. Het gaat om mannen en vrouwen die bij de start zo’n twee tot zes maanden in Nederland waren. Ze komen uit landen als Eritrea, Afghanistan, Syrië en Namibië. Bij Laborijn volgden ze afgelopen jaar de eerste twaalf weken van de inburgering. Daar horen ook taallessen bij, maar volgens Maike is het taalniveau gemiddeld nog wel heel laag.
Namens Present heeft ze een grote inbreng in de samenstelling van het programma. Gedurende twaalf weken is de groep twee dagdelen per week in touw. Ze licht toe: “De dinsdagochtend gaan we excursies met ze doen. Bedrijven bezoeken, naar de markt om een harinkje te happen, naar een naaiatelier van iemand met een Syrische afkomst, naar Mini Manna en naar de Buha. Op dinsdag zijn we echt als groep met elkaar. En op woensdag is er een heel ander programma, want dan draait alles om connectie maken met Nederlandse mensen, onze vrijwilligers. We gaan zingen of we gaan creatief aan de gang, we oefenen met taal aan de hand van spelletjes en daarna gaan we sporten.”
Als voorbereiding is in 2023 een pilot gedaan. Over de ervaring die toen is opgedaan zegt Maike: “De nieuwkomers vinden het heel fijn. Zij kennen het woord nog niet maar zij vinden het heel ‘gezellig’. En het is natuurlijk heel laagdrempelig, ongedwongen. Het is weliswaar verplicht, maar ze krijgen geen straf als ze een foutje maken. Ik ben geen strenge juf.”
Als professional ziet ze dat mensen door deel te nemen veranderen: “Omdat ze zoveel samen zijn is het heel snel een hechte groep. Dat is nu ook weer zo. Je kunt het niet echt vriendschap noemen maar er is wel een band met elkaar. Je komt alleen en je gaat met een iets groter sociaal netwerk. Misschien is het dat wel: je bent niet meer alleen in Doetinchem.”
Een van de nieuwkomers is de 30-jarige Eyobel Neguse Tsegai uit Eritrea. Ze woont sinds zeven maanden in Nederland, haar man verblijft hier al acht jaar. Wat zij belangrijk vindt? “We leren de taal en de cultuur, hoe mensen leven in Nederland en hoe je dingen goed zegt in het Nederlands. Ook laten ze ons van alles zien in Doetinchem. Ik kom in contact met anderen en als ik naar de markt ga weet ik nu wat ik moet vragen. Ik kan nu overal zelf naartoe, daar ben ik wel trots op.”
Femke Donderwinkel is er vandaag voor de tweede keer bij als vrijwilliger. De 47-jarige ergotherapeut uit Doetinchem: “Ik ben wel enthousiast. De informele sfeer die werkt heel goed als je de Nederlandse taal wat meer wilt beheersen. Wat me opviel was dat iedereen ook heel gemotiveerd is om hier te zijn, dat de sfeer goed is.”
Hoe is ze in contact gekomen met dit project? “Nou, dat is eigenlijk heel toevallig. In januari stond in het Doetinchems Vizier een oproep voor vrijwilligers voor Meet&Talk en toen dacht ik: een uur in de week dat moet te doen zijn. Ik vond het wel heel leuk.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant