Adin Cizmic, Lolita Goorman, Marcel Sloot en Hermine Voorhuis (vlnr) tijdens de training 'digitale vaardigheden'. Foto: Roel Kleinpenning

Adin Cizmic, Lolita Goorman, Marcel Sloot en Hermine Voorhuis (vlnr) tijdens de training 'digitale vaardigheden'. Foto: Roel Kleinpenning

foto Roel Kleinpenning

Wark-DIVA: leerzaam en gezellig voor jong en oud

Maatschappij

DOETINCHEM – Ouderen die door jongeren digitaal vaardiger worden en jongeren die door ouderen vaardiger worden in de sociale omgang. Dat is het uiteindelijke doel dat met het programma Wark-DIVA bereikt wil worden. “Wij willen heel erg graag jongeren met ouderen mixen en matchen.”

Door Hans Hissink

Wel eens van MDT gehoord? Dat is de afkorting van maatschappelijke diensttijd waarvoor in 2018 het initiatief is genomen door Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport én ZonMW (ZorgOnderzoek Nederland (ZON) en het gebied Medische Wetenschappen (MW) van NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek). Sinds die tijd zijn er veel projecten waarin door en voor jongeren wordt gewerkt aan maatschappelijke betrokkenheid van jongeren. Talenten ontdekken, iets doen voor een ander en de samenleving én mensen ontmoeten, zijn de basis voor de MDT programma’s. Wark-DIVA is er daar één van.

Eenzaamheid
“Door de coronapandemie is de eenzaamheid onder jongeren en ouderen zichtbaarder geworden. De vereenzaming in combinatie met de sociale verandering door ‘sociale media’ zorgt ervoor dat jongeren vaker alleen thuisblijven. De ouders en verzorgers worden helaas ook meegenomen in de sociale verandering en prestatiedruk van dit moment. Hierdoor wordt de tijd met én het zicht op de jongeren minder. Het toezicht en het contact verdwijnt, daarmee ook de aandacht. Hierdoor worden bepaalde basisvaardigheden, met name in de sociale omgang niet opgemerkt en versterkt. Ik merk als jeugdwerker dat veel jongeren sociaal onhandig zijn, het zelfvertrouwen is er bijna niet, waardoor ze geen fouten durven maken. Deze jongeren leren hierdoor weinig tot niets in het socialiseren. De eenzaamheid neemt toe. Ik wens jongeren aandacht en reflectie van een oudere, die hun ondersteunt of begeleidt in hun zelfontplooiing. Als je een jongere aandacht geeft, ontwikkelt hij of zij zich beter en durft deze meer te ondernemen.”
“Doordat wij steeds digitaler worden, maar de overheden ook, komt er op dat gebied heel veel op de ouderen af. En wie zijn er digivaardig? Juist, de jongeren. De ouderen veel minder of niet. Daarnaast valt op dat jongeren een groot gedeelte van de dag met hun telefoon, tablet of laptop bezig zijn en bijna niet meer buiten komen,” aldus Eus Bal, projectleider van dit MDT programma.
Hoe kunnen jongeren weer geactiveerd worden, hun vaardigheden inzetten en weerbaarder worden in de maatschappij? Dat is de vraag waar Eus mee aan de slag ging. “We hebben eerst gekeken bij welke projecten we ons konden aansluiten. Wat tegenwoordig voor jongeren niet vanzelfsprekend is, maar waar de ouderen nog wel mee zijn opgegroeid, is het doen van vrijwilligerswerk. Zo ontstond Wark-DIVA. We gaan dit drie jaar aanbieden en willen daar 150 jongeren mee bereiken. De jongeren die hier nu aan meedoen vinden het heel dankbaar werk.”
Met dit MDT-programma worden huidige behoeften in de samenleving vervuld zoals eenzaamheid, gebrek aan digitale vaardigheden, niet mee kunnen doen, gebrek aan sociale vaardigheden en gebrek aan sociale steun. “Tijdens MDT Digitale Vaardigheden (DIVA), word een jongere opgeleid tot digicoach. Zo kun zij hun digitale skills doorgeven. De jongere wordt gekoppeld aan een oudere. Samen gaan zij voor een periode van maximaal zes maanden aan de slag met dat waar de jongere al goed in is, maar waar de ander nog veel over wil leren. Bijvoorbeeld WhatsApp, social media of digitale overheidsdiensten.,” legt Liske Peters van Warkhouse uit. Samen met Spectrum Jong & Meer is Warkhouse de uitdaging aangegaan om een vernieuwd MDT in te richten waar Wark-DiVa een programmaonderdeel van is. Spectrum is een organisatie die werkt voor gemeenten, maatschappelijke organisaties en de provincie Gelderland en helpt bij het oplossen van maatschappelijk vraagstukken.
Als jongeren het programma hebben voltooid, worden zij digicoach. “Experts begeleiden de jongeren bij verschillende workshops . Daar ontdekken en leren zij meteen wat ze nodig hebben. Aan het einde van het traject krijgen de deelnemers drie certificaten. Dat staat ook nog eens goed op het CV. Tijdens deze MDT kunnen uren naar wens ingedeeld worden en beschikt iedere deelnemer over een werklocatie en computer bij een bibliotheek in de buurt waar zij ouderen helpen om digitaal vaardiger te worden,” vertelt Liske.

Ervaringen
“De kruisbestuiving van een oudere met een jongere is goud waard. De jongeren kunnen digivaardigheden aanleren aan ouderen, zodat de ouderen mee kunnen in de sociale verandering. Dit is een aanpak om ook de eenzaamheid van de ouderen tegen te gaan,” ervaart Eus. “Jongeren worden tegelijkertijd hierdoor in hun kracht gezet en kunnen zelf hun vaardigheden in de sociale omgang versterken. Het zelfvertrouwen neemt toe en het wederzijds vertrouwen vergroot, waardoor er nog meer kennis uitgewisseld kan worden. De oudere kan de jongeren voorzien van tips en tricks in het sociale contact, de relatie verbetert en zij leren digitaal vaardiger te worden, waardoor zij zelf mee kunnen blijven doen. Dit alles zal leiden tot zelfontplooiing. Het uiteindelijke doel is voor de jongeren socialiseren door ouderen te laten leren en voor de ouderen digitaal vaardiger te worden en hun senioriteit te delen.”
Eén van de digicoaches is Adin Cizmic. “Van Eus hoorde ik positieve verhalen over dit programma. Ik ben wel van het verbinden en ervaar dit als heel waardevol voor zowel mijzelf als degene die ik begeleid. De ouderen groeien in hun digitale vaardigheden waarbij het sociale aspect ook heel belangrijk is.”
Eén van de deelnemers die onder begeleiding van Adin digitaal vaardiger wil worden, is Lolita Goorman. “Via Buurtplein ben ik hier bij de bibliotheek terecht gekomen. Er gaat steeds meer via de computer en ik wist daar niets van. Het bevalt ontzettend goed. Ik leer veel in deze eerste training hoe ik met de computer moet omgaan. De vervolgtraining wil ik ook heel graag gaan doen. En het is bovendien ontzettend gezellig.”

Aanmelden
De ervaring leert nu al dat zowel jongeren als ouderen baat hebben bij dit programma. Jongeren die het leuk vinden om hun digitale skills door te geven en coach te worden om anderen te helpen, kunnen zich aanmelden via emailadres liske@warkhouse.nl.



Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant