Leerlingen van Panora Lyceum volgen de workshop Klerezooi. Eigen foto
Leerlingen van Panora Lyceum volgen de workshop Klerezooi. Eigen foto

Tips van klimaatburgemeester Caroline Smeets voor duurzame zomeroutfits

Maatschappij

DOETINCHEM - Voor klimaatburgemeester Caroline Smeets staan deze weken in het thema van kleding. De winterse kleding wordt langzamerhand verwisseld door zomerse outfits. 

Om de bewustwording over de impact van kleding te vergroten, heeft Caroline de afgelopen weken workshops gegeven aan leerlingen van het Panora Lyceum en Zone.college. Naast inzichten kwamen daar ook tips voorbij waarvan ze er drie ook graag hier deelt: 

Minder kopen
De meest duurzame keuze is minder kopen. Er worden ontzettend veel kledingstukken per jaar gemaakt die gemiddeld maar zeven keer worden gedragen. Terwijl de impact van kleding op water, grondgebruik en materialen groot is. Door lang met kleding te doen, help je de impact te verlagen en bespaar je ook geld.

Ruilen of tweedehands
Wanneer je het leuk vindt om regelmatig nieuwe kleding te hebben dan kun je het beste kiezen voor tweedehands kleding of kleding ruilen. Op deze manier heb je zelf nieuwe outfits terwijl er geen nieuwe kleding gemaakt hoeft te worden. Ook hier in Doetinchem zijn er verschillende leuke tweedehandswinkels die zorgen voor een wisselend aanbod, of je kunt meedoen aan een ketting kledingruil.

Meer basics
Als je kiest voor een aantal basics, kledingstukken die vrij neutraal zijn en niet modegevoelig, dan kun je daar makkelijker verschillende outfits van maken. Zo kun je toch vaak iets anders dragen terwijl je nier persé meer kledingstukken nodig hebt. Vaak kun je meer verschillende outfits maken dan je denkt. Doe je ook mee met een opdracht die de leerlingen van het Panora Lyceum hadden gekregen? Maak zoveel mogelijk outfits van drie bovenstukken, drie onderstukken en drie paar schoenen die je hebt.

Vragenuurtje 7 mei
Voor gerichte tips over kledingmerken, materialen of minder kopen staat Caroline Smeets op dinsdag 7 mei van 10.00 tot 11.00 uur klaar voor het vragenuurtje in de centrale hal van ’t Brewinc in Doetinchem. Het thema van dit vragenuurtje is kleding. Niet in de gelegenheid om langs te komen? Dan kun je Caroline ook per mail bereiken: hello@carolinesmeets.com.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant