'Liefde voor het klimaat Achterhoek' met vlnr: Gerdie Derking, Ab Nijman, Ineke Hafkenscheid en Andra Weg. Foto: Roel Kleinpenning

'Liefde voor het klimaat Achterhoek' met vlnr: Gerdie Derking, Ab Nijman, Ineke Hafkenscheid en Andra Weg. Foto: Roel Kleinpenning

foto Roel Kleinpenning

‘De jongere generatie ook gunnen dat zij het goed hebben’

Natuur

Doetinchem - De beweging ‘Liefde voor het klimaat Achterhoek’ houdt op 19 juni een wandeltocht door Doetinchem. Dan is ook de landelijke klimaatactiedag in Rotterdam. Met deze tocht willen de initiatiefnemers op een leuke en positieve manier aandacht vragen voor het klimaat.

Door Hans Hissink

Vorig jaar op 14 maart was het landelijke Klimaatalarm. In heel Nederland sloegen meer dan 35.000 mensen het alarm voor het klimaat. Ineke Hafkenscheid uit Doetinchem was er daar één van. “Ik stond voor de deur trompet te spelen. Daarna bleef het lange tijd stil. Begin dit jaar is een oproep geplaatst in de nieuwsbrief van het Achterhoekpakket. Vervolgens is in februari 2022 de beweging ‘Liefde voor het klimaat Achterhoek’ ontstaan. We hebben al zoveel enthousiaste mensen ontmoet. Ruim zestig mensen ontvangen onze nieuwsbrief. Deze week kregen we bericht van de gemeente Aalten dat één van hun wethouders meeloopt. Vier maanden geleden was er alleen nog maar een idee en kijk nou eens.”

“Tijdens onze eerste bijeenkomst hebben we het onder andere over een logo, een Facebookgroep en een eigen e-mailadres gehad. Dat is er inmiddels allemaal. Zelfs een Instagram account. Inmiddels zijn er al vijf fietstochten georganiseerd. Telkens in een andere gemeente. En nu dus de wandeltocht in Doetinchem.” De andere deelnemers van ‘Liefde voor het klimaat Achterhoek’ zijn Ab Nijman, Gerdie Derking, Andra Weg, Antoinet Looman en Ruud Harmsen. Zij komen uit de hele Achterhoek.

Zorgen
“We maken ons zorgen om de klimaatverandering. Daar kunnen wij als individu iets aan doen. Als je bijvoorbeeld samen zo’n wandeltocht loopt, dan stimuleert het dat gevoel. We willen de krachten graag bundelen om dingen te bewerkstelligen met betrekking tot het klimaat,” legt Ab Nijman uit.

Andra Weg zit in gemeenteraad van de gemeente Berkelland en is vooral op politiek gebied bezig met het klimaat. Daarnaast is zij klimaatcoach. “Het is vaak best ingewikkeld om de juiste keuzes te maken om mee te helpen aan een goed klimaat. De keuzes die je maakt hebben invloed op de wereld. Het gaat erom dat je vanaf nu wél andere keuzes maakt. Je mag het er over hebben, het is leuk. Ik doe het vooral voor mijn kinderen en de kindskinderen, de generaties na ons dus.”

Voor elkaar
“De keuzes en de stappen die je maakt, doe je voor elkaar. Het is fijn om te zien dat een ander er gelukkig van wordt. Het stimuleert als een ander dat doet. Het is belangrijk om iedereen daarin mee te nemen. Met de wandeling en de fietstochten willen we mensen bewust maken dat het ook nog eens mooi is,” aldus Ineke.

Bijdrage aan een positieve klimaatverandering doet Ab Nijman niet alleen voor zichzelf. “Ikzelf en mijn generatiegenoten zullen de gevolgen van de klimaatverandering nog wel kunnen opvangen. Maar voor mijn kleinkinderen voorzie ik een heel slecht scenario over pakweg 50 jaar. Omdat ik denk dat alleen gedragsverandering van de mens uiteindelijk tot resultaat kan leiden, zoek ik de oplossing dichtbij huis, bij mijzelf, familie, vrienden en buren. Het besef is er bij mij dat er nu een omschakeling moet plaatsvinden voor onze kinderen en kleinkinderen. Op dezelfde wijze doorgaan met ons leven is geen optie meer. ”

Veranderingsproces
Gerdie Derking, is ook klimaatcoach. “Toen ik de oproep van Ineke las, heb ik direct gereageerd met de mededeling dat ik graag bij haar aan de keukentafel wilde aanschuiven om te praten over het bijdragen aan een gezonder klimaat. Mijn gedrag probeer ik steeds meer te veranderen. Ik vlieg bijvoorbeeld niet, pak steeds vaker de fiets of het openbaar vervoer in plaats van de auto, ik douche minder lang en niet meer zeven keer in de week en probeer zo min mogelijk afval weg te gooien. Om mij in dit veranderingsproces niet alleen te voelen, is het fijn mensen te ontmoeten die hier net zo over denken. Het geeft mij hoop, perspectief en positieve energie als we het er samen over hebben en tot een goede uitwisseling van tips en oplossingen komen én daadwerkelijk in actie te komen. Ik ben ervan overtuigd dat wij in de Achterhoek in snel tempo dusdanige positieve verbindingen en bewegingen kunnen ontwikkelen die kunnen leiden tot een in alle opzichten klimaatvriendelijke regio.”

Ideeën
Ineke ziet steeds meer vrijwilligers een bijdrage leveren aan het tegengaan van klimaatverandering. “Neem de zwerfafval brigade. Maar er komen steeds meer ideeën aanwaaien. Onze generatie heeft het goed gehad, dat gun ik de jongere generatie ook.”
De in Winterswijk woonachtige Ab Nijman is uiteraard aanwezig bij de wandeltocht. “De organisatie in Rotterdam vindt het heel leuk dat we hier iets organiseren. We willen Achterhoekers motiveren om mee te doen. Vanuit Winterswijk ga ik op de dag van de wandeltocht met de trein naar Doetinchem. Het zou leuk zijn wanneer er mensen aansluiten als we stoppen in Aalten en Varsseveld en zo in één trein gezamenlijk in Doetinchem aan te komen.”

Wandeltocht
De klimaatwandeltocht start op zondag 19 juni om 11.30 uur en is door de organisatie zelf uitgestippeld. De start is bij treinstation Doetinchem. De wandeling, waar iedereen kosteloos aan mee kan doen, gaat over paden die toegankelijk zijn voor rolstoelen en scootmobielen. De wandeling leidt langs de bekende parken Doetebol, Bonanzapark en het Amphionpark. Daar wordt ook één en ander uitgelegd over het ontstaan van de parken. Een lunch is niet inbegrepen. Aanmelden kan via e-mailadres liefdevoorhetklimaat@gmail.com. Meer info is te vinden via de Facebookpagina van de organisatie, Liefde voor het klimaat Achterhoek.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant