Daamian en Wessel in gesprek met Cor Keizer. Foto: Lentelicht

Daamian en Wessel in gesprek met Cor Keizer. Foto: Lentelicht

Lentelicht

Tekenen voor vrijheid op Panora

Onderwijs

DOETINCHEM - In de aula van het Panora Lyceum in Doetinchem kwam vorige week jong en oud bij elkaar om te praten over vrijheid. Na elk gesprek ging de groep aan de slag om een toepasselijke tekening te maken, bijvoorbeeld een vrijheidsbloem of een vrijheidsdier. 

In de laatste twee weken van maart worden al die tekeningen geprojecteerd aan de binnenkant van de Catharinakerk in Doetinchem. Daarmee herdenken de initiatiefnemers de bombardementen op Doetinchem in 1945. Toen is de kerk helemaal verwoest. Doetinchemmers hebben de kerk en de toren na de oorlog weer opgebouwd. Dus hoe bijzonder is het om jouw tekening straks op het plafond van de kerk te zien?

Wat betekent vrijheid voor jou?
In groepjes gingen brugklassers in gesprek met senioren. “Doe maar net alsof je even oud bent, want die oudjes zijn ook ooit 13 geweest!” zei organisator Wim Maatman: “Je hoeft het immers niet met elkaar eens te zijn. Het gaat erom: mag je zijn wie je bent en mag je worden wat je wil? En hoe zorgen we ervoor dat we onze vrijheid overeind houden?”
Er werd goed geluisterd naar elkaar. Over en weer. Dat bij sommigen een veteraan, een politieagent of wethouder Huizinga aan tafel kwam, maakte de dialogen extra interessant.

Ontslag na de bruiloft
Vrijheid heeft lang niet altijd met oorlog te maken. Dat werd wel duidelijk uit de gesprekken. “Vroeger mocht je als meisje niet studeren| , vertelde Anneke Rusten. “Sterker: als je ging trouwen, moest je ontslag nemen. Dat is nu gelukkig wel anders.” Enkele brugklassers vertelden dat ze goed opletten als het om social media gaat. Daar kun je echt voor gek worden gezet.

Bloemen op het plafond
Van 18 tot en met 28 maart zijn de tekeningen aan het plafond van de Catharinakerk te bezichtigen onder de naam Lentelicht. De toegang is gratis. Dit project is mede mogelijk gemaakt door Amphion Cultuurbedrijf en Vfonds. Dit fonds zet zich in voor respect voor de democratische rechtsstaat en dat we ons bewust zijn van de vrijheid waarin we leven.


www.catharinaswinter.nl/lentelicht

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant